Fahd bin Abdulaziz Al Saud

Faktaboks

Fahd bin Abdulaziz Al Saud

Kong Fahd

Født
1920, Riyadh
Død
1. august 2005, Riyadh

Fahd ibn-Abdulaziz Ibn Saud

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Fahd bin Abdulaziz Al Saud var Saudi-Arabias femte konge fra 1982 til 2005, og sønn av landets grunnlegger Abdulaziz bin Saud (Ibn Saud).

Bakgrunn

Prins Fahd ble utdannet ved hoffets prinseskole i hovedstaden Riyadh, og studerte deretter islam ved et religiøst institutt i Mekka. Han fikk tidlig en sentral posisjon som representant for huset Saud og Saudi-Arabia på den internasjonale arena, blant annet ved undertegnelsen av FN-pakten i 1945 og innsettingen av dronning Elizabeth 2 av Storbritannia i 1953, og som leder av Saudi-Arabias delegasjon til Arabiske liga i 1959.

Monark

I 1953 ble han utnevnt til Saudi-Arabias første utdanningsminister; i perioden 1962 til 1975 var han landets innenriksminister; fra 1967 andre visestatsminister.

Da kong Faisal døde i 1975 ble han utpekt til kronprins og tronarving, hvorpå han etterfulgte broren Khalid som konge i 1982. På grunn av nedsatt helse som følge av et slag overlot han i 1995/1996 styringen til sin bror, kronprins – senere kong – Abdullah, men abdiserte ikke formelt.

Kong Fahd endret i 1986 sin tittel fra monark til «Beskytter av de to hellige moskeer», altså islams to helligste steder i Medina og Mekka, som begge ligger i Saudi-Arabia, for å understreke det saudiske kongehusets religiøse rolle.

Politikk

Kong Fahd var kjent for sine nære forbindelser med USA, og tillot – ikke uten motstand – amerikanske militære styrker å etablere seg i landet forut for og under den andre Golfkrigen i 1990–1991, etter at Irak hadde invadert Kuwait. Før dette hadde Fahd gitt sin støtte til Iraks president Saddam Hussein etter revolusjonen i Iran i 1979, og under den første Golfkrigen, mellom Irak og Iran, i 1980–1988. Under kong Fahd investerte Saudi-Arabia mer enn noen gang i militær oppbygging, på bekostning av annen modernisering, inklusive utbygging av infrastruktur. Kongen førte en konservativ politikk, og slo til mot talsmenn for politiske reformer.

Det saudiske kongehusets tidvise store personlige forbruk er ansett å ha nådd sitt høydepunkt under kong Fahd, som var en av verdens antatt rikeste menn, og selv brukte store summer blant annet på pengespill, luksusyacht og eiendommer, blant annet i Marbella.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg