Saudi-Arabias befolkning

Oase i ørkenen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Islamic Development Bank i Jidda. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater og høye steinhus og moderne vesterlandsk bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Kingdom Tower dominerer utsikten i sentrum av hovedstaden Riyad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Saudi-Arabia hadde i 2020 en befolkning på drøye 34 millioner, i følge verdensbanken. Om lag 58 prosent av befolkningen er menn. Kjønnsubalansen skyldes den høye arbeidsinnvandringen, hvor majoriteten er menn.

Befolkningsutvikling

I perioden 1994–2004 var befolkningstilveksten på 2,8 prosent årlig. Veksten har siden gått noe ned og ligger i 2019 på 1,7 prosent årlig. Dette henger sammen med at fødselstallene har gått ned senere år og er i 2020 estimert til 14,7 i året per tusen innbyggere. Dødeligheten er også lav, med 3,4 per tusen. Saudi Arabia har fortsatt en «ung» befolkning, cirka 40 prosent av befolkningen er under 25 år. Forventet levealder er for kvinner 77,8 år, for menn 74,6 år.

På grunn av de store ørkenområdene lever størstedelen (rundt 84 prosent) av befolkningen i byer og tettbebyggelser, særlig omkring hovedstaden og langs kysten ved Persiabukta og langs kysten og i fjellene langs Rødehavet. De øvrige lever i spredt bosatte områder eller som nomader og halvnomader. I 2020 er de største byene hovedstaden Riyadh med 7,3 millioner, Jeddah med 4,6 millioner og Mekka med 2 millioner.

Folkegrupper

Befolkningen er overveiende arabere, samt et større innslag av afrikanere ved Rødehavet. En stor majoritet, opp mot 90 prosent, av statsborgerne er sunnimuslimer, mens en minoritet er sjiamuslimer. Saudi-Arabia har i tillegg svært mange utenlandske arbeidere. Per 2020 er omtrent 34 prosent av befolkningen utenlandske statsborgere. De aller fleste av disse er arbeidsinnvandrere, og med oppholdstillatelse knyttet til kafala-systemet – en ordning der en statsborger eller bedrift er direkte ansvarlig for oppholdstillatelsen. Selv om disse formelt er arbeidsinnvandrere, kan oppholdet i Saudi-Arabia vare fra bare noen måneder til til at familier er bosatt der i flere generasjoner. De største gruppene består av innvandrere fra India, Pakistan, Bangladesh, Egypt, og Filippinene. Mens arabiske innvandrere tidligere utgjorde den største andelen av arbeidsinnvandrere har innvandrere fra Sør- og Sørøst-Asia utgjort en større andel de senere år.

Flyktninger og irregulære innvandrere

Saudi-Arabia har ikke ratifisert flyktningkonvensjonen, og har derfor svært få formelt registrerte flyktninger. Et betydelig antall av innvandrerne kommer imidlertid fra land preget av konflikt, slik som nabolandet Jemen og Syria. Saudi-Arabia har også over 200 000 palestinske innbyggere, mange med lang fartstid i landet. Disse gruppene er primært registrert som arbeidsinnvandrere, men i noen tilfeller med spesielle rettigheter. I tillegg er det omtrent 70 000 såkalte bidun, statsløse, i Saudi-Arabia, som er etterkommere av nomader som ikke ble formelt registrert i tidlige år. Et ukjent antall mennesker oppholder seg også i Saudi-Arabia uten formell oppholdstillatelse, hvorav mange har kommet på pilgrim-visum.

Saudi-Arabias offisielle språk er arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg