Saudi-Arabias befolkning

Oase i ørkenen. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Saudi-Arabia av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Kingdom Tower dominerer utsikten i sentrum av hovedstaden Riyad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Saudi-Arabia av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Islamic Development Bank i Jidda. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater og høye steinhus og moderne vesterlandsk bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Saudi Arabia av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Saudi-Arabia hadde i 2006 en beregnet folkemengde på ca. 27 mill. I perioden 1994–2004 var befolkningstilveksten på 2,8 % årlig. Høye fødselstall (34 ‰) og lav dødelighet (4,7 ‰) har gitt en sterk naturlig befolkningsvekst og en svært «ung» befolkning; nesten 41 % av befolkningen er under 15 år. Forventet levealder er for kvinner 74 år, for menn 68 år.

Befolkningen er overveiende arabere samt et større innslag av afrikanere ved Rødehavet. Saudi-Arabia har i tillegg svært mange utenlandske arbeidere. Ved folketellingen i 2001 hadde ca. 1/4 av befolkningen utenlandsk statsborgerskap. Av disse var ca. 70 % menn og 30 % kvinner. De fleste kommer fra Egypt, India, Bangladesh, Pakistan, Filippinene og Palestina.

På grunn av de store ørkenområdene lever størstedelen (ca. 87 %) av befolkningen i byer og tettbebyggelser, særlig omkring hovedstaden og langs kysten ved Persiske bukt og langs kysten og i fjellene langs Rødehavet. De øvrige lever i spredt bosatte områder eller som nomader og halvnomader. Største byer (2005): hovedstaden Riyad med 4,1 mill., Jidda med 2,8 mill. og Mekka med 1,3 mill.

Språk

Offisielt språk er arabisk.

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg