Saudi-Arabias befolkning

Folk i gatene i hovedstaden Riyadh under feiringen av Saudi-Arabias nasjonaldag.
Shutterstock.
Tilnærmet alle saudiske kvinner bærer en abaya; en løs, ofte svart drakt som dekker kroppen fra halsen til anklene. En majoritet dekker også ansiktet med nikab.
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Saudi-Arabia hadde i 2020 en befolkning på drøye 34 millioner ifølge Verdensbanken. Om lag 58 prosent av befolkningen er menn. Kjønnsubalansen skyldes den høye arbeidsinnvandringen, hvor majoriteten er menn.

Befolkningsutvikling

Kingdom Tower dominerer utsikten i sentrum av hovedstaden Riyad. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

I perioden 1994–2004 var befolkningstilveksten på 2,8 prosent årlig. Veksten har siden gått noe ned og lå i 2019 på 1,7 prosent. Dette henger sammen med at fødselstallene har gått ned de senere år og var i 2020 estimert til 14,7 i året per tusen innbyggere. Dødeligheten er også lav, med 3,4 per tusen. Saudi Arabia har fortsatt en «ung» befolkning, cirka 40 prosent av befolkningen er under 25 år. Forventet levealder er 77,8 år for kvinner og 74,6 år for menn

På grunn av de store ørkenområdene lever størstedelen (rundt 84 prosent) av befolkningen i byer og tettbebyggelser, særlig omkring hovedstaden og langs kysten ved Persiabukta og langs kysten og i fjellene langs Rødehavet. De øvrige lever i spredt bosatte områder eller som nomader og halvnomader. I 2020 er de største byene hovedstaden Riyadh med 7,3 millioner, Jeddah med 4,6 millioner og Mekka med 2 millioner innbyggere.

Folkegrupper

Befolkningen er overveiende arabere, samt et større innslag av afrikanere ved Rødehavet. En stor majoritet, opp mot 90 prosent av statsborgerne er sunnimuslimer, mens en minoritet er sjiamuslimer. Saudi-Arabia har i tillegg svært mange utenlandske arbeidere. Per 2020 er omtrent 34 prosent av befolkningen utenlandske statsborgere. De aller fleste av disse er arbeidsinnvandrere, og med oppholdstillatelse knyttet til kafala-systemet – en ordning der en statsborger eller bedrift er direkte ansvarlig for oppholdstillatelsen. Selv om disse formelt er arbeidsinnvandrere, kan oppholdet i Saudi-Arabia vare fra bare noen måneder til at familier er bosatt der i flere generasjoner. De største gruppene består av innvandrere fra India, Pakistan, Bangladesh, Egypt, og Filippinene. Mens arabiske innvandrere tidligere utgjorde den største andelen av arbeidsinnvandrere, har innvandrere fra Sør- og Sørøst-Asia utgjort en større andel de senere år.

Flyktninger og irregulære innvandrere

Saudi-Arabia har ikke ratifisert flyktningkonvensjonen, og har derfor svært få formelt registrerte flyktninger. Et betydelig antall av innvandrerne kommer imidlertid fra land preget av konflikt, slik som nabolandet Jemen og Syria. Saudi-Arabia har også over 200 000 palestinske innbyggere, mange med lang fartstid i landet. Disse gruppene er primært registrert som arbeidsinnvandrere, men i noen tilfeller med spesielle rettigheter. I tillegg er det omtrent 70 000 såkalte bidun (statsløse) i Saudi-Arabia, som er etterkommere av nomader som ikke ble formelt registrert i tidlige år. Et ukjent antall mennesker oppholder seg også i Saudi-Arabia uten formell oppholdstillatelse, hvorav mange har kommet på pilgrim-visum.

Saudi-Arabias offisielle språk er arabisk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg