Samarkandmoskeen
Mahdi-kulten i sjiaislam er blitt sterkt oppmuntret av iranske myndigheter, og Mahdis helligdom i Jamkaran trekker årlig et stort antall pilegrimer.

Mahdi, frelsesskikkelse i islamsk eskatologi. Mahdi er en messias-skikkelse som skal vise seg i de siste tider for å tilintetgjøre all urett på jorden og opprette et rettferdig islamsk rike.

Faktaboks

Uttale
mˈahdi
Etymologi
arabisk ‘den som er guddommelig rettledet’

Ordet mahdi forekommer ikke i Koranen, men ble anvendt i det eldste muslimske samfunnet som en ærestittel: «Den som er rettledet av Gud». Det var sjiaislam som utviklet tanken om mahdien som en guddommelig skikkelse. Mahdien ble identifisert med den tolvte imam - også kalt Muhammed al-Mahdi - som i tidens fylde skal vende tilbake etter å ha levd i skjul siden 873 evt. Forestillingen om imam Mahdi fikk en sentral plass i sjiaislams teologi, og anses som et sentralt element i sufismen. I sunniislam forekommer også tanken om mahdien, men den fikk ingen sentral plass i den teologiske tradisjonen.

Mot slutten av 1800-tallet ble flere opprør mot europeiske kolonimakter i den sunni-muslimske verden ledet av personer som gjorde krav på å være Mahdi, slik som den messianske bevegelsen i Sudan, som i 1885 erobret Khartoum. Mahdi-kulten i sjia-islam er blitt sterkt oppmuntret av iranske myndigheter etter 2005, og Mahdis helligdom i Jamkaran vest for pilegrims-og universitetsbyen Qom trekker årlig et stort antall pilegrimer fra hele den sjia-muslimske verden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Tim Mathiesen

Et meget viktig poeng er at islams Mahdi er kristendommens Antikrist. Det burde vært nevnt i artikkelen.

svarte Kari Vogt

Hei Tim, og takk for din kommentar. Både i kristen og islamsk eskatologi nevnes antikrist som leder for alle onde krefter. Antikrist omtales i Det nye testamentet; den islamske al-dajjal, "bedrageren", er derimot ikke nevnt i Koranen, men omtales i klassiske korankommentarer. Al-Dajjal har samme funksjon som antikrist. I kontrast til disse to, bekjemper den islamske mahdi det onde og står på Jesu side forut for dommedag. Både kristne og muslimer har knyttet tallrike spekulasjoner til disse skikkelsene -ofte som del av en religiøs polemikk. Utsagnet "islams mahdi er kristendomens antikrist" er et slikt eksempel. Vennlig hilsen Kari

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg