Mahdi, frelsesskikkelse  i islamsk eskatologi; messias-skikkelse som skal vise seg i de siste tider for å tilintetgjøre all urett på jorden og opprette et rettferdig islamsk rike.

Ordet mahdi forekommer ikke i Koranen, men ble anvendt i det eldste muslimske samfunnet som en ærestittel: "Den som er rettledet av Gud". Det var sjiaislam som utviklet tanken om mahdien som en guddommelig skikkelse. Mahdien ble identifisert med den tolvte imam - også kalt  Muhammed al-Mahdi - som i tidens fylde skal vende tilbake etter å ha levd i skjul  siden 873 e.Kr. Forestillingen om imam Mahdi fikk en sentral plass i sjia-islams teologi, og anses  som et sentralt element i sufismen. I sunni-islam forekommer også tanken om mahdien, men den fikk ingen sentral plass i den teologiske tradisjonen.

Mot slutten av 1800-tallet ble flere  opprør mot europeiske kolonimakter i den sunni-muslimske verden  ledet av personer som gjorde krav på å være Mahdi,  slik som  den messianske bevegelsen i Sudan, som i 1885  erobret Khartum.  Mahdi-kulten i sjia-islam  er blitt   sterkt  oppmuntret av iranske myndigheter  etter 2005, og Mahdis  helligdom i Jamkaran  vest for  pilegrims-og  universitetsbyen  Qom  trekker årlig  et stort antall  pilegrimer fra hele den sjia-muslimske verden.   

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

16. juli 2016 skrev Tim Mathiesen

Et meget viktig poeng er at islams Mahdi er kristendommens Antikrist.
Det burde vært nevnt i artikkelen.

16. januar svarte Kari Vogt

Hei Tim, og takk for din kommentar. Både i kristen og islamsk eskatologi nevnes antikrist som leder for alle onde krefter. Antikrist omtales i Det nye testamentet; den islamske al-dajjal, "bedrageren", er derimot ikke nevnt i Koranen, men omtales i klassiske korankommentarer. Al-Dajjal har samme funksjon som antikrist. I kontrast til disse to, bekjemper den islamske mahdi det onde og står på Jesu side forut for dommedag. Både kristne og muslimer har knyttet tallrike spekulasjoner til disse skikkelsene -ofte som del av en religiøs polemikk. Utsagnet "islams mahdi er kristendomens antikrist" er et slikt eksempel. Vennlig hilsen Kari

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.