Abdulaziz Al Saud

Faktaboks

Abdulaziz Al Saud

Ibn Saud

Født
23. september 1875
Død
9. november 1953
Usikkert fødselsår. Noen kilder oppgir 1880.
Abdulaziz bin Saud grunnla staten Saudi-Arabia i 1932 og var landets første konge.
Saudi-Arabias nasjonalmuseum.
Ibn Saud i møte med USAs president Franklin D. Roosevelt (til høyre) ombord på det amerikanske krigsskipet USS Quincy 14. februar 1945.
Til venstre for Ibn Saud står (på kne) oberst W.A. Eddy og bak ham admiral William Leahy. Roosevelt døde to måneder senere.
FDR Presidential Library & Museum.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Abdulaziz bin Abdulrahman Al Saud, kjent som Ibn Saud i Vesten, var grunnleggeren av staten Saudi-Arabia og landets første konge. Alle senere konger av Saudi-Arabia har vært sønner av Ibn Saud.

Bakgrunn

Al Saud-familien kontrollerte store deler av Arabia mellom 1780 og 1880, før de ble fordrevet til eksil i Kuwait i 1891. I år 1901 dro Ibn Saud fra Kuwait i et forsøk på å vinne tilbake området, og i 1902 hadde han sikret seg herredømmet i Najd sentralt i Arabia. Ibn Saud gjennopplivet alliansen med wahhabittene inngått på 1700-tallet, og fungerte som fører for bevegelsen.

Etableringen av Saudi-Arabia

I årene før og under første verdenskrig utvidet Ibn Saud sin innflytelse i det indre Arabia, og erobret i årene 1921 til 1925 Hijaz og i 1933 til 1934 Asir. I 1932 etablerte han staten Saudi-Arabia.

Han befestet sitt herredømme økonomisk ved å gi konsesjoner til amerikanske oljeselskaper, noe som dannet grunnlaget for familiens og landets rikdommer. I sin utenrikspolitikk støttet han panarabismen, men han inntok samtidig en steil holdning overfor Egypt samt overfor Jordan og Irak. Han opprettholdt et vennskapelig forhold til Storbritannia og USA.

Han holdt Saudi-Arabia nøytralt under andre verdenskrig. I 1943 motsatte han seg den jødiske innvandring til Palestina, og hæren hans deltok med lite hell i Palestina-krigen fra 1947 til 1949.

Etterkommere

I 1915 undertegnet Ibn Saud en avtale med Storbritannia og fikk britisk anerkjennelse for Najds selvstendighet, mot å avstå fra aggresjon mot eller krav på emirater under britisk beskyttelse. I 1917 møttes britiske og arabiske ledere for å diskutere oppdelingen av Midtøsten etter første verdenskrig og Det osmanske rikets sammenbrudd. Araberne ble gitt mange løfter som britene til slutt ikke holdt. Her er Ibn Saud i samtale med Percy Cox, britenes Chief Political Officer for Mesopotamia, og arkeolog og forfatter Gertrude Bell.
Av /NTB Scanpix.

Ved Abdulazizs død 9. november 1953 overtok sønnen Saud bin Abdulaziz Al Saud tronen. Ibn Saud hadde flere koner og svært mange barn, og alle konger av Saudi-Arabia etter hans død har vært hans sønner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg