Jeddah

Jeddah er Saudi-Arabias nest største by, og har den internasjonale flyplassen for pilegrimer til Mekka.

al-Tayebat er et museum i Jeddah som tar for seg Hijaz-regionens historie og kulturarv.

Islamic Development Bank i Jidda. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater og høye steinhus og moderne vesterlandsk bebyggelse. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Artikkelstart

Jeddah er en by i Saudi-Arabia i landskapet Hijaz ved Rødehavet, 75 km vest for Mekka. Det urbane storbyområdet har 4 076 000 innbyggere (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Faktaboks

Uttale
dʒˈida
Også kjent som
arabisk Juddah, Jedda, Jiddah, Jidda

Jeddah er Saudi-Arabias nest største by, og et betydelig finans- og industrisenter, med stålvalseverk, oljeraffinerier, tekstilindustri og mer. Havnen er Saudi-Arabias viktigste og mottar fra gammelt av størstedelen av pilegrimstrafikken til Mekka. King Abdulaziz International Airport utenfor Jeddah (IATA-kode JED), har en egen hajj- eller pilegrimsterminal, og fungerer som flyplass for den hellige byen Mekka, og har også veiforbindelse med Medina, Taif og Riyadh. Universitet i Jeddah ble grunnlagt i 1967.

De gamle bymurene som tidligere omga byen, ble revet i 1947. Bybildet fremstår i dag som en blanding av tradisjonell arabisk arkitektur med trange gater, moskeer og høye steinhus, og moderne vestlig bebyggelse.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg