Gertrude Bell

Faktaboks

Gertrude Bell

Gertrude Margaret Lowthian Bell

Født
14. juli 1868, Washington, Storbritannia
Død
12. juli 1926, Bagdad, Irak
Av .
I 1917 møttes britiske og arabiske ledere for å diskutere oppdelingen av Midtøsten etter første verdenskrig og Det osmanske rikets sammenbrudd. Araberne ble gitt mange løfter som britene til slutt ikke holdt. Her er Ibn Saud, som da hersket over sentrale deler av Hijaz på Den arabiske halvøy, i samtale med Percy Cox, britenes Chief Political Officer for Mesopotamia, og arkeolog og forfatter Gertrude Bell.
Av /NTB Scanpix.

Artikkelstart

Gertrude Bell var en britisk arkeolog, forfatter og oppdagelsesreisende som skrev en rekke skildringer fra Midtøsten. På grunn av Bells inngående kjennskap til forholdene i Midtøsten ble hun under første verdenskrig brukt av de britiske myndigheter til etterretningstjeneste i den arabiske verden. Hun samarbeidet med T. E. Lawrence.

Bell fikk fra 1917 en viktig rolle i styret av det som etter første verdenskrig og Det osmanske rikets sammenbrudd ble det britiske mandatområdet Mesopotamia, og hun bidro til å legge grunnlaget for den moderne staten Irak.

Bell regnes gjerne som grunnlegger av det som i dag er Iraks nasjonalmuseum. Hun ble museets første direktør i 1926, kort tid før sin død.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg