Faktaboks

Medina
arabisk Madinat al-nabi (Profetens by)
Uttale
medˈina

Medina er en by vest i Saudi-Arabia med rundt 1,3 millioner innbyggere (2018). Byen er islams nest helligste by, og er derfor et viktig pilegrimsmål for muslimer fra hele verden.

I førislamsk tid ble den kalt Yatrib, men etter å ha blitt profeten Muhammads hjemby i 622, fikk byen navnet madinat al-nabi, profetens by, med kortformen Medina.

Beliggenhet, økonomi og styresett

Profetens moské
Profetens moské ligger sentralt i Medina.
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Medina ligger drøyt 700 kilometer vest for hovedstaden Riyadh og 390 kilometer nord for Mekka, ved en fruktbar oase 625 meter over havet, omkranset på tre sider av Hejaz-fjellene. Byen er hovedstad i Medina-provinsen og styres av et råd; hele provinsen er underlagt et medlem av kongefamilien. Fra gammelt av var byen kjent for sine dadler, og i dag drives teknologisk avansert jordbruk.

Pilegrimsindustrien er en viktig næringsvei, fordi muslimer på hajj gjerne også besøker Medina i tillegg til Mekka. Befolkningen i Medina er noe mer konfesjonelt sammensatt enn i Mekka: Flertallet er sunnimuslimer, men byen har fra gammelt av hatt en ikke ubetydelig sjia-minoritet, og det er antatt at mellom 5 og 15 prosent av Medinas innbyggere er sjiaer.

Gjennom deler av historien har Medina utmerket seg med viktige utdanningsinstitusjoner. I 1961 ble det statsfinansierte Islamske universitetet i Medina grunnlagt og hadde i 2018 rundt 22 000 studenter. Seksjonen for islam-studier trekker studenter fra hele verden, og har i flere årtier bidratt til spredning av salafi-islam. Kvinner har ikke adgang til å studere ved denne institusjonen.

Historie

Medina 1940
Utsikt over Medina rundt 1940.
Prophet's Mosque Library.

Medinas historie er nært knyttet til det første muslimske fellesskapet, som fra 622 til 632 ble ledet av profeten Muhammad selv. Deretter overtok de første kalifene (632–661), og den fjerde kalif, Ali ibn Abi Talib, flyttet det islamske rikets sentrum fra Medina til Kufa i dagens Irak. Etter Alis død i 661 ble Damaskus, og senere Bagdad, rikets hovedstad. Slik ble Medina bare noen årtier etter profetens død liggende i periferien av rikets politiske og økonomiske liv. Medina beholdt imidlertid sin status som nummer to av islams tre hellige byer, der den tredje er Jerusalem. I 1986 tok kongen av Saudi-Arabia den gamle ærestittelen amir al-haramayn, hersker over de to helligdommer, altså Mekka og Medina. Bare muslimer har adgang til byen.

Religiøs betydning

Pilegrimer i Medina
Mange pilegrimer finner også veien til islams nest helligste by Medina under hajj.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Medinas religiøse betydning er knyttet til islams tidlige historie. At profeten selv og mange av hans første tilhengere og nærmeste familie ble gravlagt her, er av stor betydning. I bysentrum ruver Profetens moské, al-masjid al-nabawi, med profetens grav. Medina har i tillegg flere moskeer som er omtalt i de eldste kildene. Mange pilegrimer besøker også Baqi-gravlunden hvor fire av de tolv sjia-imamene er gravlagt (se Tolvskolen; sjiaislam). I nyere tid har imidlertid denne berømte gravlunden blitt angrepet og delvis ødelagt av salafi-tilhengere.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg