Faktaboks

Saudi Aramco

Saudi Arabian Oil Company

Logo
Av .

Saudi Aramco, saudiarabisk tidligere statseid petroleumsselskap. Saudi Aramco foretok i desember 2019 en emisjon til 8,53 dollar (32 riyal) for en aksje. Selskapet hentet dermed 25,6 milliarder dollar den største emisjonen i historien i forbindelse med en børsnotering. Dette verdsetter selskapet til 1700 milliarder dollar, og Saudi Aramco er dermed verdens største selskap.

Hovedkvarteret ligger i Dhahran, Saudi-Arabia.

Virksomhet

Saudi Aramco står for nesten all olje- og gassutvinning i Saudi-Arabia og er verdens nest største oljeprodusent. Saudi Aramco har landets største raffineri i Ras Tanura, som også er hovedterminal for eksporten av petroleum. Siden 1980-årene har selskapet utvidet den internasjonale raffinerings- og markedsføringsaktiviteten. Selskapet har egen tankflåte. Omsetning er på 356 milliarder amerikanske dollar (2018).

Historikk

Selskapet ble etablert i 1933 som Arabian American Oil Company (Aramco) av Standard Oil of California (det senere Chevron). I 1936 ble Texaco medeier og i 1948 Exxon og Mobil. Den saudiarabiske staten overtok i perioden 1973–80 gradvis alle aksjene, og i 1988 ble navnet endret til Saudi Arabian Oil Company, og selskapet offisielt etablert som et nasjonalt, saudiarabisk selskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Vitalis, Robert: America's Kingdom: Mythmaking on the Saudi Oil Frontier. Stanford University Press 2006.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg