Saudi Aramco

Av .

Artikkelstart

Saudi Aramco, saudiarabisk tidligere statseid petroleumsselskap. Saudi Aramco foretok i desember 2019 en emisjon til 8,53 dollar (32 riyal) for en aksje. Selskapet hentet dermed 25,6 milliarder dollar den største emisjonen i historien i forbindelse med en børsnotering. Dette verdsetter selskapet til 1700 milliarder dollar, og Saudi Aramco er dermed verdens største selskap.

Faktaboks

Også kjent som

Saudi Arabian Oil Company

Hovedkvarteret ligger i Dhahran, Saudi-Arabia.

Virksomhet

Saudi Aramco står for nesten all olje- og gassutvinning i Saudi-Arabia og er verdens nest største oljeprodusent. Saudi Aramco har landets største raffineri i Ras Tanura, som også er hovedterminal for eksporten av petroleum. Siden 1980-årene har selskapet utvidet den internasjonale raffinerings- og markedsføringsaktiviteten. Selskapet har egen tankflåte. Omsetning er på 356 milliarder amerikanske dollar (2018).

Historikk

Selskapet ble etablert i 1933 som Arabian American Oil Company (Aramco) av Standard Oil of California (det senere Chevron). I 1936 ble Texaco medeier og i 1948 Exxon og Mobil. Den saudiarabiske staten overtok i perioden 1973–80 gradvis alle aksjene, og i 1988 ble navnet endret til Saudi Arabian Oil Company, og selskapet offisielt etablert som et nasjonalt, saudiarabisk selskap.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Vitalis, Robert: America's Kingdom: Mythmaking on the Saudi Oil Frontier. Stanford University Press 2006.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg