Faktaboks

Japanhavet
også kalt Østhavet
Japanhavet
Japan med Japanhavet til vest, sett fra verdensrommet. Korea til venstre, Russland lenger opp i samme bildekant.
Av /NASA.
Lisens: CC BY NC 2.0

Japanhavet er et randhav til Stillehavet som er begrenset av Japan, Nord-Korea, Sør-Korea og Russland. Det er forbundet med Det okhotske hav gjennom La Pérousestredet og Tatarstredet i nord, Øst-Kina-havet gjennom Koreastredet i sør, og Stillehavet i øst ved Tsugarustredet. Bassenget er i underkant av én million kvadratkilometer i utstrekning og har dyp opptil 3700 meter med midlere dyp på rundt 1500 meter.

I overflaten er det meget sterke kontraster i temperatur og saltholdighet mellom den sørøstlige og den nordvestlige delen. I den sørøstlige delen er temperaturen og saltholdigheten i de øvre lagene påvirket av det varme og salte vannet i Kuroshiostrømmen, mens den kontinentale innflytelsen i nord og vest gir lave vintertemperaturer under 0 °C. Den nordvestlige delen er derfor regelmessig islagt om vinteren, i de nordlige delene ligger isen halve året og bukten utenfor Vladivostok er frosset i perioden mellom desember og mars. Sommertemperaturen i overflaten går fra 18 °C i nord til 26 °C i sør.

I dypere lag (under 600 meter) finnes en meget homogen vannmasse med temperatur mellom 0,5 og 0 °C og saltholdighet omkring 34 promille. Sirkulasjonen i Japanhavet går mot klokken og består hovedsakelig av havstrømmer som går inn i Japanhavet gjennom Koreastredet i sør og Tatarstredet i nord. Gjennom Koreastredet strømmer den varme og salte Tsushimastrømmen raskt nordover på østsiden av havet, før den strømmer ut gjennom Tsugarustredet og La Pérousestredet. Gjennom Tatarstredet strømmer den kalde og ferske Limanstrømmen sørover på vestsiden av havet.

De økonomiske resursene i Japanhavet består hovedsakelig av fiskerier og mineralutvinning. Det fiskerike havet blir utnyttet av de omkringliggende landene, men noen av fiskebestandene ble overfisket på midten av 1900-tallet, deriblant sild og sardiner. Mineralutvinningen i Japanhavet er primært magnetitt og petroleum, der utvinning av petroleum foregår utenfor vestkysten til Japan og ved den russiske øya Sakhalin. Handel i havet har tradisjonelt vært relativt lav, ettersom landene som grenser til havet hovedsakelig har drevet handel utenfor området. Med veksten av den sørkoreanske økonomien og handelsavtaler mellom Russland, Sør-Korea og Japan har handel mellom landene rundt havet økt betraktelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg