Musikk i Nord-Korea

I Nord-Korea dyrkes tradisjonsmusikken som nasjonal kulturarv.

Artikkelstart

Musikken i Nord-Korea og Sør-Korea har i stor grad en felles historie og kulturgrunnlag fram til delingen av Korea i 1948. Etter delingen har de to landene blitt utsatt for ganske ulike kulturelle innflytelser.

Folkemusikk

Tradisjonell koreansk musikk er blitt dokumentert gjennom historiske kilder mer enn to tusen år tilbake. I Nord-Korea dyrkes eldre folkelig musikk som en nasjonal kulturarv. Musikkformene er blant annet sanjo og sijo, og instrumenter som brukes er komungo, a-jaeng, haegum, tanso, p'iri og changgo. Det gis undervisning i denne tradisjonen ved musikkskoler og konservatorier med framføringer i form av masseopptrinn på festdager.

Kunstmusikk

På samme måte som i Kina har man i Nord-Korea søkt å skape en ny, revolusjonær musikk til bruk i samfunnets tjeneste. Det undervises i europeisk kunstmusikk fram til romantikken, og europeiske instrumenter er tatt i bruk, både de tradisjonelle orkesterinstrumentene og instrumenter som trekkspill og gitar.

Populærmusikk

Etter Kim Il-Sungs død i 1994 ble den stilmessige sensuren myknet, og i dag lages musikk influert av blant annet jazz og k-pop. Tekstene er fortsatt underlagt sensur, og de er gjerne sterkt patriotiske; drømmen om gjenforening med Sør-Korea er et vanlig tema.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg