Comecon

Artikkelstart

Comecon, tidligere økonomisk samarbeidsorganisasjon med hovedsete i Moskva, opprettet i 1949 av Bulgaria, Polen, Romania, Sovjetunionen, Tsjekkoslovakia og Ungarn. Senere medlemmer var Albania (1949–1961), Øst-Tyskland (1950–1990), Mongolia (fra 1962), Cuba (fra 1972) og Vietnam (fra 1978). En rekke andre land i Europa, Afrika og Latin-Amerika deltok som observatører eller hadde assosierings- eller samarbeidsavtaler med organisasjonen. Comecon ble oppløst 1991.

Historie

Organisasjonens formål var å samordne og fremme medlemslandenes planøkonomiske og tekniske utvikling, heve industrialiseringsnivået, øke produktiviteten og bidra til høyere levestandard. I de første årene hadde Comecon liten praktisk betydning. Grunnen til det var først og fremst at sovjetisk økonomisk politikk bare i liten grad tok sikte på å oppmuntre den økonomiske utviklingen i de andre medlemslandene.

Etter Sovjetunionens leder Josef Stalins død fikk organisasjonen større betydning, samtidig med at den politiske og økonomiske utviklingen fulgte ulike mønstre i flere av medlemslandene. I 1959 og 1962 ble statuttene endret med sikte på å skape større innflytelse for de mindre statene og tilpasse seg mer tøyelige arbeidsformer. Det ble lagt særlig vekt på en samordning av de nasjonale produksjonsplanene for å gjennomføre en internasjonal, sosialistisk arbeidsdeling.

Organisasjonen hadde betydning for blant annet standardisering av utstyr, gjensidig varebytte og samordning av energiproduksjon. Blant de større, praktiske resultatene finner man vennskapsrørledningene for oljetransport mellom de østeuropeiske landene.

Comecon mistet mye av sin betydning da de fleste medlemslandene i 1990 la om store deler av økonomien i markedsøkonomisk retning. I løpet av 1990/1991 begynte landene å gjøre opp sin interne handel i hard valuta, og 27. juni 1991 ble organisasjonen oppløst.

Navnet Comecon er en vestlig betegnelse som tok utgangspunkt i engelsk Council for Mutual Economic Assistance (også forkortet CMEA), 'Rådet for gjensidig økonomisk bistand'. Russisk navn var Sovjet Ekonomitsjeskoj Vsaimopomostsji.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg