Nord-Koreas statsledere Forstørr Forminsk

  1. 1948

    Kim Il Sung

  2. 1994

    Kim Jong-il

  3. 2011

    Kim Jong-un

Kim Il Sung var Nord-Koreas første statsminister etter at Nord-Korea ble proklamert som en egen stat i 1948, og president fra 1972 til sin død i 1994. Foto fra 1950.

Kim Il-sung av Uknown . Falt i det fri (Public domain)

Kim Il Sung var Nord-Koreas første statsminister etter at Nord-Korea ble proklamert som en egen stat i 1948, og president fra 1972 til sin død i 1994.

Han fikk politisk og militær skolering i Sovjetunionen under den andre verdenskrig og ble major i Den røde hær. I 1945 kom han tilbake til Korea sammen med sovjetiske styrker og ble da leder for et interimstyre nord for 38. breddegrad. Han grunnla Koreas kommunistparti 1945 og var dets leder inntil sin død.

Kim Il Sung proklamerte Den demokratiske folkerepublikken Korea i 1948. Han er blitt tillagt ansvaret for Koreakrigen i 1950–53. Årene 1948–72 var han statsminister og fra 1972 president. Opprinnelig var Kim Il Sung pro-sovjetisk og i en periode pro-kinesisk, og siden 1966 forsøkte han å ha gode forbindelser med begge kommunistiske stormakter.

Han gjorde Nord-Korea til et av verdens mest militariserte og lukkede land. Samtidig arbeidet han for en nasjonal koreansk kommunisme og formulerte juche-tanken/ideologien med nasjonal selvberging som mål. Med ærestittelen «Den store leder» ble han gjenstand for ekstrem personkultus som på mange måter kunne minne om religiøs tilbedelse. Etter sin død ble han proklamert president «til evig tid». Da sønnen Kim Jong-il ble statsoverhode, tok han ikke i bruk presidenttittelen. Il Sungs balsamerte legeme hviler i et marmormausoleum i Pyongyang.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.