Røde Kors

Symbolene for Røde Kors, Røde Halvmåne og Røde Krystall.

Røde Kors' symboler av . Falt i det fri (Public domain)
Røde Kors har drevet humanitært arbeid siden oppstarten i 1863.
En lege fra Røde Kors i Zimbabwe 1979 av . CC BY 2.0
Røde Kors er en nøytral part som forsøker å redusere lidelse i mange krigshandlinger.
Sykepleiere fra Røde Kors i 1913 av . CC BY 2.0

Røde Kors, internasjonal humanitær organisasjon stiftet 1863 etter initiativ av sveitseren Henri Dunant. Røde Kors har sete i Genève.

Det internasjonale Røde Kors utgjøres av Den internasjonale Røde Kors-komiteen, Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, grunnlagt 1919, og de nasjonale foreninger. Norges Røde Kors er en slik nasjonal forening.

Den internasjonale Røde Kors-konferanse, som avholdes hvert fjerde år, er høyeste myndighet. Organisasjonens emblem er et rødt kors på hvit bunn (det sveitsiske flagg med omvendte farger). I de fleste muslimske land er emblemet den røde halvmåne. Fordi enkelte land tillegger både kors og halvmåne religiøs symbolikk, ble det i 2005 vedtatt et tredje emblem, en rød krystall på hvit bakgrunn.

En internasjonal konferanse i Genève i 1864 vedtok den første Genèvekonvensjonen til beskyttelse av syke og sårede i felten. Den internasjonale Røde Kors-komiteen fører kontroll med at Genèvekonvensjonene blir overholdt. I tilfelle av væpnet konflikt handler Komiteen i egenskap av nøytral institusjon, og den samordner all Røde Kors-hjelp til sivilbefolkningen i områdene.

Organisasjonen er fundert på de syv prinsippene: humanitet, upartiskhet, nøytralitet, uavhengighet, frivillighet, enhet og universalitet. For å kunne bevare alles tillit skal Røde Kors ved konflikter ikke ta parti eller på noe tidspunkt la seg engasjere i uoverensstemmelser av politisk, rasemessig, religiøs eller ideologisk karakter. Røde Kors er uavhengig av regjeringer og andre internasjonale organisasjoner, men samarbeider med alle regjeringer og organisasjoner innenfor rammen av sitt arbeidsprogram.

De nasjonale Røde Kors-foreningene er organisert i Det internasjonale forbundet av Røde Kors- og Røde Halvmåne-foreninger, som også har sitt sete i Genève. Inntil 1991 het forbundet Den Internasjonale Røde Kors Ligaen. Forbundet har til oppgave å koordinere de enkelte nasjonale Røde Kors-foreningers mangesidige hjelpearbeid med andre internasjonale organers.

Henri Dunant ble hedret med Nobels fredspris da den første gang ble utdelt i 1901. I 1917 og 1945 (for 1944) ble prisen tildelt Den Internasjonale Røde Kors-komiteen, og i 1963 ble prisen delt mellom Komiteen og Ligaen (Forbundet). På verdensbasis er 125 mill. mennesker fordelt på 175 land medlemmer av Røde Kors/Røde Halvmåne.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg