Blant de folkegruppene som kom fra nord inn i Korea i de siste århundrer fvt., var puyo (kinesisk fuyü) og koguryo de mest kjente. Koguryo-folket trosset en rekke kinesiske erobringsforsøk og fikk etter hvert et sterkt økonomisk grunnlag og en betydelig militær slagkraft. I det første århundre fvt. (ifølge tradisjonen i 37 fvt.) grunnla de et rike som omfattet hele det nordlige Korea, og som kom til å bestå inntil år 668.
Puyo-folket synes å ha skaffet seg et tyngdepunkt i Sørvest-Korea, og kom tidlig under sterk kinesisk innflytelse. Her oppstod det et velstående rike, Paekche, med hovedstad i Kyongju. Buddhismen ble kjent her på slutten av 300-tallet, og forbindelsene med Japan har nok vært av betydning. Også dette riket bestod inntil år 668. Tidligere var navnet Han blitt brukt om folket og landet; dette navnet er i dag det offisielle navn på Sør-Korea. Et tredje rike, Silla, vokste frem på sørøstkysten på 300-tallet. Det lå mer avsides og var ikke så utsatt for kinesisk innflytelse. Det hadde en fast militær og sosial struktur, og nære forbindelser med Japan. Denne perioden i Koreas historie er kjent under navnet Samguk (de tre riker).
Langvarige kriger fra begynnelsen av 600-tallet, hvor også Kina var innblandet, førte omsider til at Silla fikk overtaket over de to andre rikene. Under Sillas lederskap ble så Korea forent til ett rike i 668, og har siden forblitt en enhet helt til vår egen tid. Landet hadde allerede i denne perioden i alt vesentlig de samme grenser som det har i dag. Nest etter Kina var således Korea det første landet i Øst-Asia som oppnådde nasjonal selvstendighet.
I denne tiden satte den kinesiske kulturpåvirkningen inn for alvor. I administrasjon, kunst og religion søkte Silla å følge det kinesiske mønsteret; det kinesiske skriftsystemet ble innført, og buddhistiske klostre, templer og pagoder bygd i stort antall. Store kunstskatter er bevart fra denne epoken. En steinpagode, Pulguksa, i nærheten av hovedstaden Kyongju, er berømt. Dette enhetsriket bestod til år 935. En opprører, Wang Kon, hadde imidlertid i 918 grunnlagt et nytt rike under navnet Koryo (en forkortelse av koguryo); dette navn har gitt opphav til utlendingenes navn Korea. Med hovedstad i Kaesong (Songo) på vestkysten oppstod dermed dynastiet Koryo.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.