Mahmoud Ahmadinejad

Faktaboks

Mahmoud Ahmadinejad
født:
28. oktober 1956, Garmsār, Iran
Da Mahmoud Ahmadinejad ble valgt som Irans president i 2005, var han den første ikke-geistlige til å bli landets regjeringssjef på 24 år. Men i Iran er det Den øverste lederen som har den reelle makten, og etter revolusjonen i 1979 har ayatollah Khomeini og ayatollah Ali Khamenei (på bildet bak) hatt denne rollen.
Av /Reuters/NTB Scanpix.

Mahmoud Ahmadinejad er en iransk politiker som var Irans president fra 2005 til 2013, da han ble etterfulgt av Hassan Rouhani. Som president var han kjent for sin konservative politikk og konfronterende retorikk, særlig ovenfor USA.

Ahmadinejad er utdannet ved den tekniske høyskolen i Teheran, og som president var han den fremste i det iranske lederskapet som ikke hadde religiøs utdanning. Han har bakgrunn fra den fryktede revolusjonsgarden Sepa-e-Pasdaran, Irans elitestyrke og mest effektive militære enhet, og fra basiji, en paramilitær frivillig ungdomsorganisasjon som kontrolleres av revolusjonsgarden.

Den ultrakonservative Ahmadinejad var nokså ukjent da han ble valgt til Teherans borgermester 2003. I presidentvalget 2005 utfordret han tidligere president Ali Akbar Hashemi Rafsanjani og vant i annen valgomgang med 63 prosent av stemmene. I 2009 ble han gjenvalgt for en ny fireårsperiode, ifølge offisielle tall også denne gang med 63 prosent av stemmene. Ahmadinejad var president i to perioder og kunne derfor ikke gjenvelges ved presidentvalget i 2013.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg