sivilingeniør

NTH-ringen er et symbol på fullført utdannelse som sivilingeniør eller sivilarkitekt ved NTNU. Den ble tegnet i 1914 av daværende arkitektstudent Tormod Kristoffer Hustad, og har siden 1928 blitt produsert av Gullsmed Dahlsveen i Trondheim.
NTH-ringen

Artikkelstart

Sivilingeniør er en beskyttet, norsk tittel for kandidat med fullført mastergrad i teknologiske fag.

Faktaboks

Uttale
sivˈilingeniør

I forbindelse med kvalitetsreformen i 2002 ble sivilingeniør erstattet med tittelen master i teknologi, men etter en forskrift fra Kunnskapsdepartementet i 2015 får utdanningsinstitusjonene lov til å gi sine kandidater den beskyttede sivilingeniør-tittelen i tillegg.

At sivilingeniør-tittelen er en beskyttet utdanningstittel betyr at den sier noe om en persons utdanning, og skiller seg fra den ubeskyttede yrkestittelen ingeniør, som sier noe om hva en person gjør, eller hvilket yrke personen har.

Tittelen sivilingeniør ble beskyttet første gang i 1949. Den gang var det kun Norges Tekniske Høgskole (NTH) som kunne gi tittelen i Norge. Siden kvalitetsreformen har en rekke norske høyere utdanningsinstitusjoner opprettet masterstudium i teknologifag, som også gir rett til å tildele sivilingeniørtittelen.

Kandidater med utenlandsk eksamen som godkjennes som faglig jevngod med de norske, kan også få rett til å bruke tittelen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (2)

skrev Kjersti Arneberg

Hei. Dette stemmer ikke. Det ble endret i 2015.

svarte Ola Nordal

Hei Kjersti. Takk for innspillet. Artikkelen har blitt oppdatert. Alt godt fra Ola i SNL-redaksjonen

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg