Faktaboks

Abolhassan Bani-Sadr
Abolhassan Abu'l-Hassan Bani-Sadr
Født
22. mars 1933, Hamadan
Død
9. oktober 2021, Paris, Frankrike
Abolhassan Bani-Sadr, 1980
Abolhassan Bani-Sadr, 1980
Av /𝒲.

Abolhassan Bani-Sadr var Irans første president i den islamske republikken etter revolusjonen i 1979.

Bani-Sadr ble arrestert i Iran tidlig på 1960-tallet for sin opposisjon mot sjahens regime. Han flyktet til Frankrike, og levde i eksil i Paris i perioden 1963–1979. I Paris ble han en en del av ayatollah Ruhollah Khomeinis følge, og ble Khomeinis nære venn og allierte. Fra Paris arbeidet de sammen for å undergrave og kaste den iranske sjahens regime.

Bani-Sadr vendte tilbake til Iran sammen med ayatollah Khomeini under den islamske revolusjonen i 1979. I 1979–1980 fungerte Abolhassan Bani-Sadr som finansminister og en kort periode utenriksminister. Bani-Sadr ble valgt til den islamske republikken Irans første president i 1980. Han var medlem av revolusjonsrådet til 1981.

Bani-Sadr skilte seg fra de andre lederne av revolusjonen med sin vestlige stil. Hans realpolitiske holdning, som blant annet ga seg utslag i motstand mot gisselaksjonen i den amerikanske ambassaden i 1979–1981 og motstand mot at presteskapet skulle ha sentrale politiske roller, førte snart til motsetning mellom Bani-Sadr og de religiøse lederne. Iraks invasjon av Iran i september 1980 skapte også store problemer for Bani-Sadrs presidentskap. I juni 1981 ble han avsatt, med Khomeinis godkjenning, men klarte å flykte.

Han fikk politisk asyl i Frankrike, og siden 1981 var han igjen bosatt i Paris. Der opprettet og ledet han det nasjonale iranske motstandsrådet. Bani-Sadr uttalte senere at han var skuffet over revolusjonens virkninger. Han hadde håpet at den islamske revolusjonen ville bringe demokrati og menneskerettigheter til Iran. Abolhassan Bani-Sadr døde i Paris i 2021.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg