Diskvalifisering etter tjuvstart

Amerikanske Brianna McNeal ble diskvalifisert etter en tjuvstart under VM i friidrett i 2019.

Av /Pa Photos/NTB Scanpix.
Therese Johaug

Therese Johaug ble i 2018 idømt atten måneders utestengelse fra konkurranse etter at hun hadde testet positivt på det forbudte, prestasjonsfremmende stoffet klostebol. Hun hadde brukt en krem mot munnsår med dette stoffet.

Therese Johaug
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Diskvalifisere er å utelukke en utøver eller et lag fra videre konkurranse eller annullere et konkurranseresultat på grunn av brudd på reglene; i dagligtale diske.

Faktaboks

Uttale
diskvalifisˈere
Etymologi
av dis- og latin ‘gjøre egnet’

En utelukkelse kan være av forskjellig varighet. I lagidretter diskvalifiseres spillere i form av utvisninger, enten midlertidig (håndball, ishockey) eller for resten av kampen (fotball).

I individuelle idretter kan deltakere diskvalifiseres fra resten av konkurransen og ikke få resultat, i blant annet kampidretter (for eksempel boksing), alpin skiidrett, gangsport og travsport.

Det er også vanlig med diskvalifikasjon etter tyvstart i blant annet friidrett, svømming og skøyteløp. Man kan også diskvalifiseres for en lengre periode, for eksempel etter bruk av dopingmidler.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg