Kinas geografi

Chang Jiang er Kinas lengste og vannrikeste elv, ca. 6300 km lang.
Chang Jiang av . Gnu FDL

Kina omfatter strøk med ytterst forskjellig geologisk oppbygning og derav følgende varierende landformer. Omkring 33 % av Kinas totale landområde er klassifisert som høyland, 25 % som platåer, 20 % som bassenger og 10 % hver som bakkelandskap og sletteland. Vel 25 % av Kina ligger under 500 moh., mens ytterligere 25 % ligger høyere enn 3000 moh.

Den geologiske utformingen er bestemt av tre gamle kjerneområder i henholdsvis vest, nord og øst. Disse har trolig vært stabile fastlandsblokker siden prekambrisk tid og består hovedsakelig av gamle granitter og metamorfe bergarter. Mellom disse blokkene er det under forskjellige marine transgresjoner (havnivåhevninger) blitt avleiret mektige lag av sedimentære bergarter: kalkstein, sandstein og ulike former for skifere.

Øst for Det tibetanske høyland danner tre langstrakte fjellområder det første viktige element i Kinas struktur. Den vestligste buen løper fra Da Hinggan (Store Khingan) i nord til Yunnanplatået i sør. Det andre området danner høydedragene i Shandong og Liaoning, og det tredje omfatter høylandet i Fujian og Zhejiang. Vest for de østligste buer ligger et stort, sentralt innsynkningsområde, som består av en serie bassenger fra nordøst til sørvest, blant annet Den mandsjuriske slette, Den nordkinesiske slette og Bo Hai-bukta.

En gruppe vest-øst-gående foldesoner, som danner en forlengelse av de viktigste foldeakser i Det tibetanske høyland krysser innsynkningsområdet. De viktigste foldesoner er fra nord til sør Nan Shan, Qin Ling og Nan Ling. Nan Shan skiller nordlige Kina fra Mongolia, Qin Ling er en fortsettelse av Kunlun Shan-fjellene og danner det fysiske skillet mellom nordlige og midtre Kina, og Nan Ling er et bredt belte av høydedrag, som danner vannskillet mellom Chang Jiang (Yangtzekiang) og Zhu Jiang, og skiller mellom midtre og sørlige Kina.

På grunnlag av landskapets utforming kan Kina inndeles i tre topografiske hovedregioner og flere underregioner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg