Dyreliv i Kina

Dyregeografisk omfatter Kina både deler av palearktisk og orientalsk region, samt den brede overgangssonen mellom dem. Faunaen i nordøst ligner den vi kjenner fra Sibir. Lengst i sørøst og på Hainan er det tropefauna med blant annet skjelldyr, solfugler og papegøyer.

De største pattedyrene omfatter tiger, leopard, kragebjørn og minst 15 hjortearter (blant annet sambar, sika, muntjak, moskushjort og den sjeldne davidshjorten). Mange saue- og geitelignende dyr (bharal, goral, serov, takin og tahrgeit), tallrike fasaner, timalier (skriketroster) og rosenfinker har tilhold i fjelltraktene. Kjempepanda (bambusbjørn), liten panda (kattebjørn) og stumpneseape finnes i fjellskogene i sørvest. Villesel, gaseller og jakokse finnes på platåene i Tsinghai og Xinjiang. Noen sjeldne kinesiske dyr har sine nærmeste slektninger i Nord-Amerika (spadestør og alligator) eller i Japan og Nord-Amerika (kjempesalamander).

Mer enn 1300 fuglearter er registrert i Kina. Noen er kjent for sangen (safrantimal, populært kalt kinesisk nattergal) eller en vakker fjærdrakt (mandarinand, gull-, sølv- og diamantfasan) og holdes i fangenskap. Svanegås er temmet for kjøttproduksjon.

Gullfisk og slørhaler har i uminnelige tider vært husdyr og silkeormen har fremdeles en viss nasjonaløkonomisk betydning.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.