Mekong, elv som renner fra kilder i Nord-Tibet via Kina, Myanmar, Laos og Thailand til Sør-Kambodsja og Vietnam; Sørøst-Asia; 4500 km lang, nedbørfelt 795 000 km2.

Elven (under navnet Lancang Jiang) begynner i Kina (Tibet) ikke langt fra elven Chang Jiangs øvre løp, og renner i sørøstlig, deretter sørlig retning, først gjennom Kina, deretter langs grensen mellom Myanmar og Laos, for så å renne et stykke gjennom Laos, og fortsetter langs grensen mot Thailand. Videre renner den igjen et stykke gjennom Laos, for så å fortsette gjennom Kambodsja og Vietnam før den munner ut i Sør-Kina-havet gjennom to løp.

Omkring den nederste delen har den dannet et 70 000 km2 stort delta, som utgjør et av Jordens rikeste risområder. Den nederste delen er seilbar i en lengde av 550 km, videre oppover er det flere stryk og fosser, og den øvre delen går lange stykker gjennom trange og ville gjel. Store reguleringsarbeider er foretatt både for å demme opp for de hyppige flommene og for produksjon av elektrisk kraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.