Mekong

Mekongelva i Laos.
Mekong
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Artikkelstart

Mekong er en elv i Sørøst-Asia, som renner fra kilder i Nord-Tibet via Kina, Myanmar, Laos og Thailand til Sør-Kambodsja og Vietnam. Til sammen er elven 4500 kilometer lang, med et nedbørfelt på 795 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
mˈékông
Også kjent som
thai Mae Nam Khong

Elven (under navnet Lancang Jiang) begynner i Kina (Tibet) ikke langt fra elven Chang Jiangs øvre løp, og renner i sørøstlig, deretter sørlig retning, først gjennom Kina, deretter langs grensen mellom Myanmar og Laos, for så å renne et stykke gjennom Laos, og fortsetter langs grensen mot Thailand. Videre renner den igjen et stykke gjennom Laos, for så å fortsette gjennom Kambodsja og Vietnam før den munner ut i Sør-Kina-havet gjennom to løp.

Omkring den nederste delen har den dannet et 70 000 kvadratkilometer stort delta, som utgjør et av Jordens rikeste risområder. Den nederste delen er seilbar i en lengde av 550 kilometer, videre oppover er det flere stryk og fosser, og den øvre delen går lange stykker gjennom trange og ville gjel. Store reguleringsarbeider er foretatt både for å demme opp for de hyppige flommene og for produksjon av elektrisk kraft.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg