Mekong, elv som renner fra kilder i Nord-Tibet via Kina, Myanmar, Laos og Thailand til Sør-Kambodsja og Vietnam; Sørøst-Asia; 4500 km lang, nedbørfelt 795 000 km2.

Elven (under navnet Lancang Jiang) begynner i Kina (Tibet) ikke langt fra elven Chang Jiangs øvre løp, og renner i sørøstlig, deretter sørlig retning, først gjennom Kina, deretter langs grensen mellom Myanmar og Laos, for så å renne et stykke gjennom Laos, og fortsetter langs grensen mot Thailand. Videre renner den igjen et stykke gjennom Laos, for så å fortsette gjennom Kambodsja og Vietnam før den munner ut i Sør-Kina-havet gjennom to løp.

Omkring den nederste delen har den dannet et 70 000 km2 stort delta, som utgjør et av Jordens rikeste risområder. Den nederste delen er seilbar i en lengde av 550 km, videre oppover er det flere stryk og fosser, og den øvre delen går lange stykker gjennom trange og ville gjel. Store reguleringsarbeider er foretatt både for å demme opp for de hyppige flommene og for produksjon av elektrisk kraft.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.