Faktaboks

Øst-Kina-havet

engelsk East China Sea

Øst-Kina-havet
Øst-Kina-havet ligger mellom Kina i vest, Taiwan i sør, Ryukyuøyene i øst og øyene Kyushu (Japan) og Cheju-do (Sør-Korea) i nordøst og nordvest.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0
Øst-Kina-havet
En bukt av Øst-Kina-havet ved Zhejiang, Kina.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Øst-Kina-havet er et randhav til Stillehavet utenfor østkysten av Kina. Havet er begrenset av Kina i vest, Taiwan i sør, Ryukyuøyene i øst og øyene Kyushu (Japan) og Cheju-do (Sør-Korea) i nordøst og nordvest. Det er forbundet med Sør-Kina-havet i sør gjennom Taiwanstredet, Filippinerhavet (Stillehavet) i øst gjennom passasjer mellom Ryukyuøyene, Japanhavet i nordøst gjennom Koreastredet og Gulehavet i nordvest. Bassenget er omtrent 750 000 kvadratkilometer i utstrekning og har dyp opptil 2700 meter med midlere dyp på rundt 350 meter.

Geologi

Havet består av store grunne partier, om lag 75 prosent av havet er under 200 meter dypt. Langs vestkysten av Ryukyuøyene ligger Okinawadypet med store områder på mer en 1000 meter dybde og største dybde på 2716 meter. Flere av Ryukyuøyene er vulkanske, og langs Okinawadypet og Ryukyuøyene oppstår det jevnlig jordskjelv. De grunne områdene langs vestsiden er en fortsettelse av kontinentalsokkelen som ligger langs østkysten av kontinentet i Sør-Kina-havet, Øst-Kina-havet og Gulehavet.

Klima

Været i området er hovedsakelig preget av Monsunen. I sommerhalvåret bringer vinder fra havet fuktige luftmasser som resulterer i mye nedbør, området er også utsatt for tropiske tyfoner i perioden. I vinterhalvåret snur monsunen og det blåser hovedsakelig kalde og tørre luftmasser fra nord. Temperaturen i havet varierer fra rundt 30 °C i sør og 25 °C i nord på sommeren til 23 °C i sør og 5 °C i nord på vinteren.

Havstrømmer

Havsirkulasjonen i Øst-Kina-havet er dominert av vestlige grener av Kuroshiostrømmen øst i havet og kyststrømmer vest i havet. Varme og salte grener av Kuroshiostrømmen strømmer nordvestover langs Okinawadypet og inn i Gulehavet og Japanhavet. På østsiden strømmer kaldere strømmer sørover langs kysten i havet. På grunn av monsunen er Kuroshiostrømmen sterkest og bredest på sommerhalvåret, den strømmer da også langt vest i havet. Når monsunen snur blir bidraget til Kuroshiostrømmen minket i Øst-Kina-havet, samtidig blir kyststrømmene betraktelig sterkere. Grunnet formen på Gulehavet og vikene ved fastlandet vest i havet, er tidevannforskjellene store langs kysten av Kina med opptil ni meter.

Fiskeri og sjøfart

Øst-Kina-havet er svært fiskerikt og er aktivt fisket av Kina, Japan, Sør-Korea og Nord-Korea. Oljeutvinning i området er ikke svært etablert, men nye funn har skapt debatt om rettigheter til områdene blant de omkringliggende landene. I tillegg til skipstransport inn og ut av kinesiske og koreanske havner, er også havet hovedruten for ferdsel mellom Sør-Kina-havet og havner i det nordvestlige Stillehavet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg