Løss
En ravine i løss i Kazimierz Dolny, Polen.
Løss
Av /Shutterstock.

Løss er en gulbrun, vindtransportert avleiring av gul silt og finsand. Slike avleiringer kan dekke store områder i en tykkelse på flere hundre meter, men vanligvis er tykkelsen mindre enn 30 meter.

Faktaboks

Etymologi
av tysk ‘løs’

Egenskaper

Hovedveien fra den kinesiske byen Lanzhou i Gansu til Xinjiang slynger seg gjennom et landskap der vann har skapt særpregede erosjonsformer i løss. Store deler av Gansu, Shaanxi, Shanxi og Ningxia består av et slikt nedskåret platå i 600–1000 meters høyde.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

I motsetning til leire er denne jordarten ikke plastisk, og den består av korn av kvarts og feltspat (mest i størrelsesorden 0,02–0,05 mm) som er løst bundet sammen av kalsiumkarbonat (kalk) og planterøtter. Løss viser normalt ingen tydelig lagdeling.

Løss er porøs, men så fast at den kan stå i steile skrenter. Med høyt innhold av kalk og organisk materiale vil den gi grunnlag for et fruktbart jordsmonn dersom det er vann tilstede.

Utbredelse og opphav

Løss opptrer i et belte fra nordlige Sentral-Europa til østre Kina og dekker også store områder i Mississippidalen og den nordvestre stillehavskysten i USA. På sørlige halvkule forekommer løss på den søramerikanske pampasen. Løss utgjør grunnjordslaget i store deler av svartjordsbeltet på midlere breddegrader, og har således stor betydning for global kornproduksjon

Løss opptrer særlig sønnenfor de områder som ble nediset under siste istid. Mye kan derfor ha blitt dannet ved at vinden feide med seg materiale fra elveslettene og moreneflatene foran breene under istiden, men noe er også sortert ut og transportert ut fra ørkenområder.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg