Løss, gulbrun, vindtransportert avleiring av gul silt og finsand. Slike avleiringer kan dekke store områder i en tykkelse på flere hundre meter, men vanligvis er tykkelsen mindre enn 30 m. I motsetning til leire er denne jordarten ikke plastisk, og den består av korn av kvarts og feltspat (mest i størrelsesorden 0,02–0,05 mm) som er løst bundet sammen av kalsiumkarbonat (kalk) og planterøtter.

Løss er porøs, men så fast at den kan stå i steile skrenter. Med høyt innhold av kalk og organisk materiale vil den gi grunnlag for et fruktbart jordsmonn dersom det er vann tilstede. Løss opptrer i et belte fra nordlige Sentral-Europa til østre Kina og dekker også store områder i Mississippidalen og den nordvestre stillehavskysten i USA.

Løss opptrer særlig sønnenfor de områder som ble nediset under siste istid. Mye kan derfor ha blitt dannet ved at vinden feide med seg materiale fra elveslettene og moreneflatene foran breene under istiden, men noe er også sortert ut og transportert ut fra ørkenområder.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.