Gansu er en av innenlandsprovinsene som ikke har opplevd den samme høye økonomiske vekst som har funnet sted i kystprovinsene etter 1980. Jordbruket er relativt begrenset, og er de fleste steder kun mulig med kunstig vanning. For å avhjelpe tørkeperiodene er det siden 1988 utviklet og bygd et omfattende system med sisterner for lagring av regnvann. Både i sørøst og langs elvene i Gansu-korridoren er områder dyrket opp, for det meste i statsbruk. Det avles hvete, mais, hirse og poteter, men kornproduksjonen har vært rammet av flere naturkatastrofer. De viktigste salgsproduktene er bomull, lin, rapsfrø, sukkerbete, tobakk, epler, pærer, meloner og liljer. Valnøttrær og andre treslag hogges i de sørlige fjellstrøkene.
I steppelandet som dekker nesten 30 prosent av provinsen, drives betydelig dyreavl. Det finnes relativt store bestander av griser, sau, hester, esler, muldyr og kameler.
Mineralforekomstene er rike. De viktigste metallene er nikkel, kobber, bly og sink; de viktigste ikke-metalliske mineraler er jernsalt, kalkstein og gips, samt store kullforekomster. Industri- og gruvebyen Baiyin er en av Kinas ledende produsenter av kobber, bly og sink. Vannkraftressursene er store med blant annet Liujiaxia-kraftverket (som er Kinas største vannkraftverk fram til ferdigstillelsen av Tre Kløfter-dammen langs Chang Jiang). Elektrisk kraft eksporteres til de fleste av naboprovinsene.
Oljeforekomster ved Yumen og Chanqing danner basis for oljeraffinering i Lanzhou og Yumen. Ved Lanzhou finnes Kinas første petrokjemiske fabrikk med produksjon av syntetisk gummi, konsentrert salpetersyre og metanol. Gansu produserer også maskiner og utstyr brukt i oljeutvinning og raffinering samt i den petrokjemiske industrien. Tianshui er en industri- og kommunikasjonssenter i sørøst. Tekstilindustrien er også betydelig med blant annet produksjon av ulltepper.
Samferdselen ble tydelig forbedret i 1963 ved byggingen av jernbaneforbindelse mellom Lanzhou og Urumqi i Xinjiang. Av elvene er kun enkelte seksjoner av Huang He navigerbare.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.