Hubei

Hubei, ('nord for sjøen', dvs. Dongtingsjøen), provins i Kina, i den sentrale delen av landet, omkring midtre del av Chang Jiang. Grenser mot Henan i nord, Anhui i øst, Jiangxi og Hunan i sør og Sichuan og Shaanxi i vest; 187 500 km2 med609 020 000 innb. (2004). Hovedstad: Wuhan.

Faktaboks

også kjent som:
湖北

Natur

Hubei har en komplisert topografi med fjell i vest, nord og øst, lavland i midten og åpent landskap mot sør. Fjellene i nordvest tilhører de østlige utløpene av Qinling- og Dabafjellene. Svært mange innsjøer har gjort Hubei kjent som «de tusen sjøers provins». De fleste av sjøene ligger på Jiang-Hansletta i den sentrale, sørlige delen av provinsen. Sletta, som ligger ca. 30 moh., er dannet av løsmasser fra Changelven (Chang Jiang) og dens største bielv, Han (Han Shui). Changelven, som kommer fra Sichuanbassenget, renner gjennom den sørlige delen av provinsen fra vest til øst. I vest bryter den først gjennom Wufjellene i en serie imponerende kløfter før den når ut på slettelandet ved byen Yichang. På slettelandet sakner den farten, vier seg ut til ca. 1 km i bredden, og løper i store slynger. Avsetningene av løsmasser er en kontinuerlig prosess, og sjøene blir gradvis fylt igjen av slam. Fjellområdene består av flere fjellkjeder atskilt av elvedaler og sletteland. I sørvest og nordvest når fjellene i gjennomsnitt 1000–2000 moh. med Shennongjia (3053 moh.) som den høyeste. Fjellene og høydedragene i nord, nordøst og i sørøst er lavere. Hubei befinner seg i den nordlige ytterkant av den subtropiske sonen med et monsunklima. Middeltemperaturen i januar ligger på 3–5 °C, og i juli 27–29 °C. Årlig nedbørmengde varierer mellom 700 og 1700 mm synkende fra sørøst til nordvest. Nedbøren er mest intens om våren, og om høsten rammer ofte tørke.

Befolkning

Wudangfjellene er kjent for sine mange taoistiske klostre, og står oppført på UNESCOs Verdensarvliste.
.
Lisens: CC BY 2.0

Han-kinesere utgjør så godt som hele provinsens befolkning. I fjellområdene i sørvest lever mindre grupper av miao- og tujia-folket; ellers finnes små grupper av hui langs Changelven. Ca. 2/3 av befolkningen bor på landsbygda, flesteparten på slettelandet omkring Chang- og Hanelven. Landsbyene er vanligvis små, ofte med 10 familier eller mindre. Wuhan er den største byen. Andre viktige byer er Huangshi, Xiangfan og Yichang. Et historisk bygningskompleks i Wudangfjellene står på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv som et eksempel på ypperste kinesisk kunst og arkitektur gjennom 1000 år fra det 7. til det 17. århundre.

Næringsliv

Hubei ligger på grensen mellom det hvetedyrkende nordlige Kina og det risdyrkende sørlige Kina. Det fuktige, subtropiske klimaet begunstiger dyrking av sumpris, og provinsen hører til Kinas viktigste riskamre. Ris og bomull dyrkes om sommeren, hvete og hirse om vinteren. Også oljeplanter som sesam, jordnøtter og raps er viktige. Svin er den viktigste art i husdyrholdet på Jiang-Hansletta. I det vestlige Hubei er storfe og får viktigst. De tallrike sjøene nyttes til fiskeoppdrett i stor skala. De mineralske ressursene omfatter store forekomster av gips (Yingcheng) og jernmalm (bl.a. Daye) og mindre forekomster av kull, gull, kobber og fosfat.

Topografien har gjort provinsen til den ledende i vannkraftproduksjon i Kina. Det fra et miljømessig synspunkt meget kontroversielle damprosjektet Sanxia (eng. Three Gorges Dam, 'Trekløftdammen') vil, når det er ferdig (beregnet) år 2008, romme verdens største vannmagasin. Prosjektet har tre formål: kraftkilde for den pågående industrialiseringen i den øvre delen av Changdalen, lette navigeringen for skipstrafikken på Changelven, og sikre bedre flomkontroll.

Etter 1949 har det utviklet seg tre separate industriregioner: Wuhan-Huangshi ved Changelven i sørøst, Xiangfan-Shiyan ved Hanelven i nord og Yichang-Sachi ved Changelven i vest. Wuhan er et ledende industrisenter i det sentrale Kina med store jern- og stålverk, verkstedindustri, kjemisk industri, glassverk, tekstilindustri m.m. Huangshi nær jernmalmfeltet i Daye er en annen viktig industriby. Provinsen ligger i krysset mellom den viktigste nord–sør-gående kommunikasjonslinjen i det indre Kina, og Changdalen som går øst–vest. Elven er om sommeren farbar for skip som stikker 5 m, og Wuhan er en viktig elvehavn med utførsel av treolje, te, bomull, huder, støpejern m.m. Byen er også et av de viktigste knutepunktene for jernbane- og flytrafikken i Kina.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg