Faktaboks

Dongting Hu

kinesisk: 洞庭湖

Dongting Hu

Tungting Hu

Dongting Hu
Dongting Hu
Av /Wikimedia.

Dongting Hu er den nest største innsjøen i Kina, og ligger i den nordlige delen av provinsen Hunan. Arealet blir vanligvis målt til cirka 3900 kvadratkilometer. Innsjøen er grunn, og overflaten varierer sterkt mellom sommerflom og vinterlavvann, men arealet har også minket i senere tid ved sedimentasjon, dels også på grunn av inndemning til risland, og er antakelig rundt 2800 kvadratkilometer.

Innsjøen har tilløp av fire større elver: Zi Shui, Li Shui, Yuan Jiang og Xiang Jiang, og har avløp til Chang Jiang (Yangtzekiang). Dessuten er den forbundet med den gjennom flere kanaler. Den virker som et naturlig reguleringsbasseng for flomvannet i Chang Jiang. Særlig ødeleggende oversvømmelser inntraff i 1931 og 1954.

Siden 1949 (ved grunnleggelsen av Folkerepublikken Kina) er et stort, kunstig reguleringsmagasin bygd sør for Shashi i Hubei, og demningene ved Dongting Hu er betydelig forsterket.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg