Chang Jiang

Changjiang er verdens tredje lengste elv etter Amazonas og Nilen
Changjiang svinger 180 grader fra sør til nord ved Shigu i provinsen Yunnan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Chang Jiang og bielven Wu møtes ved Fuling i Sichuan.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Chang Jiang er Kinas lengste og vannrikeste elv, cirka 6300 kilometer lang. Chang Jiang er verdens tredje lengste elv etter Amazonas og Nilen, og den er verdens tredje vannrikeste etter Amazonas og Kongoelva.

Faktaboks

Etymologi
«Den lange elv»
Også kjent som

Chang jiang, etter kinesisk Cháng Jiāng 长江

Yangzi (tidligere Yangtze), fra kinesisk Yángzǐ Jiāng 扬子江

I øvre deler er elva kalles den Jinsha Jiang og aller øverst Tongtian He der den springer ut i provinsen Qinghai nær grensen mot Tibet. Med sine mange sideelver danner Chang Jiang et vidstrakt elvesystem som renner gjennom det sentrale Kina før den munner ut i Øst-Kinahavet nær Shanghai. Nedbørfeltet dekker 1 959 000 kvadratkilometer.

Beliggenhet

Chang Jiang-bassenget ligger i en subtropisk region med mye nedbør i de øvre og midtre delene. Selv om nedbørfeltet er dobbelt så stort som Kinas andre store elv, Huangelva, har Chang Jiang 18 ganger større vannføring enn Huangelva. Ved utløpet er vannføringen i gjennomsnitt 34 000 kubikkmeter i sekundet. Chang Jiang-bassenget er et rikt jordbruksområde med en befolkning på nær 400 millioner mennesker, og kalles ofte «den gyldne vannveien».

Chang Jiangs kilder ligger i Tanggula Shan, en fjellkjede på det tibetanske høyfjellsplatået, på ca. 33 grader nordlig bredde og 91 grader østlig lengde og nesten 5000 meter over havet. Under navnet Tongtian renner elva østover gjennom Qinghai, deretter sørøstover under navnet Jinsha Jiang gjennom dype kløfter og dels som grenseelv mellom Sichuan, Tibet og Yunnan, dels gjennom Yunnan, der den når sitt sørligste punkt på ca. 26 grader nordlig bredde og 102 grader østlig lengde, før den bøyer nordøstover mot Yibin der den, etter å ha mottatt Min-elva, får navnet Chang Jiang. Den renner så tvers over «Det røde bekken» i Sichuan, som den forlater gjennom dype og bratte kløfter (Sanxia, «Tre kløfter») mellom Chongqing og Yichang. Nedenfor Yichang renner Chang Jiang ut på Mellom-Kinas store sletteland. Dens hovedretning er nå østlig, og den munner ut i Øst-Kinahavet på ca. 33 grader nordlig bredde 30 kilometer nord for Shanghai. Elva, som er ca. 30–40 kilometer bred ved munningen, danner her et stort delta-område hvor det dyrkes ris. I alt renner elva gjennom 10 provinser.

Kraftproduksjon

Gigantiske sluser på siden av Tre kløfter dammen i Kina, for å slippe store fraktskip videre oppover, som fortsatt er en viktig ferdselsåre innover i Kina.
Three Gorges dam, 19.12.2008
Lisens: CC BY NC SA 3.0

De største fallstrekningene i elva er i Jinsha-delen av elva, det vil si der den renner langs grensen av, eller gjennom, Yunnan. Her er angitt tolv kraftstasjoner på til sammen 41 000 MW stasjonsytelse med en årsproduksjon på ca. 200 TWh (milliarder kWh). I tillegg kommer muligheter i bielvene, som Ertan kraftstasjon i Yalong-elven.

Verden største og kraftigste vannkraftanlegg, Tre kløfter-demningen (Sanxia, «Tre kløfter») er blitt bygget ved Sandouping ovenfor Yichang i Hubei, og har en kapasitet på 22 500 MW. Dammen er beregnet å redusere skadevirkningene av de hyppige flommene i området, og skal dessuten bidra med kraft til den økonomiske utviklingen av det sentrale Kina. Vannkraften gir ren fornybar energi til Kina hvor luftforurensning på grunn av kullfyrte varmekraftverk er blant de mest alvorlige i verden.

Dammen antas imidlertid også å gi enorme forstyrrelser og uopprettelige skader på miljøet. Prosjektet er av enkelte miljøvernorganisasjoner kalt for det mest ødeleggende vannkraftutbyggingsprosjektet i historien sett fra et sosialt og miljømessig synspunkt. Vannmagasinet vil strekke seg 550 kilometer oppover elva helt til Chongqing by. 13 store byer, 140 mindre byer og over 1300 landsbyer vil bli oversvømmet, og over 1,5 millioner mennesker må flyttes til nye hjem. Det antas blant annet at miljøgifter fra tallrike gamle fabrikker og gruver vil samle seg i vannmagasinet og utgjøre en fare for både dyreliv (blant annet delfiner) og mennesker som lever av elva.

Viktige bielver

  • Yalong Jiang
  • Min Jiang
  • Jialing Jiang
  • Han Shui
  • Wu Jiang
  • Yuan Jiang
  • Xiang Jiang
  • Gan Jiang

I lavlandet virker store innsjøer, blant annet Dongting Hu og Poyang Hu, som naturlige reguleringsmagasiner.

Samferdsel og næringsliv

Chang Jiang er Kinas viktigste innenlandske ferdselsåre. Elvedalen er rik på naturresurser, og langs elva ligger noen av Kinas viktigste industristeder: Chongqing, Wuhan, Nanjing og Shanghai. Den er farbar for havgående fartøyer opp til Wuhan, omkring 1000 kilometer fra kysten, og for mindre båter til Yichang, ytterligere 600 kilometer lenger opp. Elvebåter kan gå helt opp til Yibin. Ved ferdigstillelsen av Sanxia-demningen vil båter på opptil 10 000 tonn nå Chongqing. Chang Jiang-bassenget er Kinas kornkammer og bidrar med nesten halvparten av landets jordbruksproduksjon, inkludert om lag 70 prosent av rishøsten.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Sverre Olav Lundal

Frå 1950-åra er det bygd mange bruer over elva, og mange er under bygging og planlegging. https://en.wikipedia.org/wiki/Bridges_and_tunnels_across_the_Yangtze_River#Bridges_and_tunnels_under_construction

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg