Chang Jiang

Kinas lengste og vannrikeste elv, cirka 6300 km lang. Chang Jiang er verdens tredje lengste elv etter Amazonas og Nilen, og den er verdens tredje vannrikeste etter Amazonas og Kongoelva.

I øvre deler er elva benevnt Jinsha Jiang og aller øverst Tongtian He der den springer ut i provinsen Qinghai nær grensen mot Tibet. Med sine mange sideelver danner Chang Jiang et vidstrakt elvesystem som renner gjennom det sentrale Kina før den munner ut i Øst-Kinahavet nær Shanghai. Nedbørfeltet dekker 1 959 000 km2.

Chang Jiang-bassenget ligger i en subtropisk region med stor nedbør i de øvre og midtre delene. Selv om nedbørfeltet er dobbelt så stort som Kinas andre store elv, Huangelva, har Chang Jiang 18 ganger større vannføring enn Huangelva. Ved utløpet er vannføringen i gjennomsnitt 34 000 m3 i sekundet. Chang Jiang-bassenget er et rikt jordbruksområde med en befolkning på nær 400 millioner mennesker, og kalles ofte 'den gyldne vannveien'.

Chang Jiangs kilder ligger i Tanggula Shan, en fjellkjede på det tibetanske høyfjellsplatået, på ca. 33° n.br. og 91° ø.l. og nesten 5000 moh. Under navnet Tongtian renner elva østover gjennom Qinghai, deretter sørøstover under navnet Jinsha Jiang gjennom dype kløfter og dels som grenseelv mellom Sichuan, Tibet og Yunnan, dels gjennom Yunnan, der den når sitt sørligste punkt på ca. 26° n. br. og 102° ø.l., før den bøyer nordøstover mot Yibin der den, etter å ha mottatt Min-elva, får navnet Chang Jiang. Den renner så tvers over «Det røde bekken» i Sichuan, som den forlater gjennom dype og bratte kløfter (Sanxia, 'Tre kløfter') mellom Chongqing og Yichang. Nedenfor Yichang renner Chang Jiang ut på Mellom-Kinas store sletteland. Dens hovedretning er nå østlig, og den munner ut i Øst-Kinahavet på ca. 33° n.br. 30 km nord for Shanghai. Elva, som er ca. 30–40 km bred ved munningen, danner her et stort delta-område hvor det dyrkes ris. I alt renner elva gjennom 10 provinser.

De største fallstrekningene i elva er i Jinsha-delen av elva, det vil si der den renner langs grensen av, eller gjennom, Yunnan. Her er angitt tolv kraftstasjoner på til sammen 41 000 MW stasjonsytelse med en årsproduksjon på ca. 200 TWh (milliarder kWh). I tillegg kommer muligheter i bielvene, jf. Ertan kraftstasjon i Yalong-elven.

Verden største og kraftigste vannkraftanlegg, Tre kløfter-demningen (Sanxia, 'Tre kløfter') er blitt bygget ved Sandouping ovenfor Yichang i Hubei, og har en kapasitet på 18 200 MW. Dammen er beregnet å redusere skadevirkningene av de hyppige flommene i området, og skal dessuten bidra med kraft til den økonomiske utviklingen av det sentrale Kina. Vannkraften gir ren fornybar energi til Kina hvor luftforurensning på grunn av kullfyrte varmekraftverk er blant de mest alvorlige i verden.

Dammen antas imidlertid også å gi enorme forstyrrelser og uopprettelige skader på miljøet. Prosjektet er av enkelte miljøvernorganisasjoner kalt for det mest ødeleggende vannkraftutbyggingsprosjektet i historien sett fra et sosialt og miljømessig synspunkt. Vannmagasinet vil strekke seg 550 km oppover elva helt til Chongqing by. 13 store byer, 140 mindre byer og over 1300 landsbyer vil bli oversvømmet, og over 1,5 mill. mennesker må flyttes til nye hjem. Det antas bl.a. at miljøgifter fra tallrike gamle fabrikker og gruver vil samle seg i vannmagasinet og utgjøre en fare for både dyreliv (bl.a. delfiner) og mennesker som lever av elva.

  • Yalong Jiang
  • Min Jiang
  • Jialing Jiang
  • Han Shui
  • Wu Jiang
  • Yuan Jiang
  • Xiang Jiang
  • Gan Jiang

I lavlandet virker store innsjøer, blant annet Dongting Hu og Poyang Hu, som naturlige reguleringsmagasiner.

Chang Jiang er Kinas viktigste innenlandske ferdselsåre. Elvedalen er rik på naturresurser, og langs elva ligger noen av Kinas viktigste industristeder: Chungqing, Wuhan, Nanjing og Shanghai. Den er farbar for havgående fartøyer opp til Wuhan, omkring 1000 km fra kysten, og for mindre båter til Yichang, ytterligere 600 km lenger opp. Elvebåter kan gå helt opp til Yibin. Ved ferdigstillelsen av Sanxia-demningen vil båter på opptil 10 000 tonn nå Chongqing. Chang Jiang-bassenget er Kinas kornkammer og bidrar med nesten halvparten av landets jordbruksproduksjon, inkludert ca. 70 % av rishøsten.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.