Hongkong 1955
Hongkong med Victoria havn, malt omkring 1855 av en kinesisk maler.
Av .
Hongkong
Foto fra en parade i Hongkong omkring 1870, da stedet var en britisk kronkoloni.
Av /NTB Scanpix.

Hongkong ble en del av det kinesiske imperiet under Qin- og Han-dynastiene og var en britisk koloni fra 1843 til 1997. Selve Hongkong-øya ble britisk kronkoloni i 1843, og i 1860 kom Kowloon på den andre siden av Victoria-bukta til. I 1899 ble bruksretten til et stort område nord og vest for kolonien overdratt til Storbritannia under navnet The New Territories («De nye territoriene»). Den britiske kolonien besto frem til 1997, da hele området ble gitt tilbake til Folkerepublikken Kina. Hongkong er siden dette en del av Kina med status som «spesiell administrativ region».

Hongkong fikk verdenshistorisk betydning gjennom sin status som britisk koloni, handelsstasjon og finanssenter. Arkeologiske funn viser imidlertid at Hongkong har vært bebodd siden den eldre steinalder og har vært et sted med kulturell og økonomisk virksomhet siden den tid. Det er altså urimelig å forlegge begynnelsen på Hongkongs historie til begynnelsen på kolonitiden, slik det ofte gjøres. Like fullt er Qing-dynastiets avståelse av området til Storbritannia etter Den første opiumskrigen i 1842 et viktig vannskille i en historisk utvikling som i utgangspunktet er vanskelig å begripe som en helhet — om dette nå skylles manglende kildemateriale eller områdets skiftende betydning.

Hongkongs kolonitid var preget av et grunnleggende motsetningsforhold mellom den politiske makten, som var i hendene på en britiskdominert vestlig minoritet, og flesteparten av innbyggerne, som var etniske kinesere. Mens dette underskuddet på demokrati ikke var unormalt i 1800-tallets kolonialisme, ble det et større og større problem for kolonistyrets legitimitet i dets siste år.

Hongkong i førmoderne tid

Lei Cheng Uk
I 1955 ble det funnet en grav i Lei Cheng Uk i Kowloon som er datert til Han-dynastiet. Graven er i dag museum.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Stein- og bronsealder

Cheung Chau
3000 år gammel bergkunst i Cheung Chau, Hongkong.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Siden Hongkong-området lå i helt i utkanten av det kinesiske keiserriket, er det relativt lite man med sikkerhet kan si om dets historie før Song-dynastiet (960–1279). Hongkong-øya har vært bebodd siden paleolittisk tid, og helt siden yngre steinalder (neolittisk tid) har den vært en del av et større område bebodd av den folkegruppen de nordlige kinesere kalte «de hundre yue-stammene» (Bǎiyuè 百越). Sannsynligvis talte disse stammene et austroasiatisk språk og hadde samme opprinnelse som dagens vietnamesere. Det sies ofte at båtfolket tanka stammer fra de austroasiatiske urinnvånerne. Dette er det imidlertid vanskelig å si noe sikkert om. De taler kantonesisk som den største befolkningsgruppen, kantoneserne, og har som dem både sørasiatiske og nordkinesiske røtter.

Hongkong-området må ha vært under den kinesiske kulturkretsens innflytelse siden Qin-dynastiet: i 1955 fant man en grav i Lei Cheng Uk (李鄭屋) i Kowloon som er datert til Han-dynastiet. Den historiske tolkningen er imidlertid vanskelig, ettersom man ikke har funnet et utstrakt nettverk av bosettinger som ville vært nødvendig for å kunne livnære en overklasse med flotte graver som denne. Det ble heller ikke funnet noe lik i graven, hvilket kan tyde på at det var en kenotaf, for eksempel over en hærfører fra mer sentrale strøk.

I det hele tatt er det i motsetning til bronsealderen ikke funnet mange tegn på bosetting i perioden fra De krigende statenes tid til Han-dynastiet. Først fra det tredje til fjerde århundre evt. finnes det tydelige tegn på at folk bosetter seg i området igjen. Det var også på denne tiden kalkbrenning ble en viktig industri i området. Etter områdets innlemmelse i Han-dynastiet i år 111 fvt. var området en del av fylket Boluo (博罗).

De seks dynastiene og Tang

Fra 200- til 800-tallet har man funnet over hundre kalkovner, der skjell og korall ble brent for å produsere kalk. Mengden tyder på at kalken ble produsert for eksport. Dateringen er basert på funn av mynter og keramikk fra De seks dynastiene og Tang-dynastiet, samt C14-dateringer. Denne aktiviteten tok av ukjente årsaker brått slutt på 900-tallet. Den ble imidlertid gjenopptatt på 1700-tallet og fortsatte da frem til 1930.

Kilder fra Tang-dynastiet nevner en garnison på høyden Tuenmun (i dagens Nye territorier), da området var en del av Dongguan (东莞). I Jin-dynastiet (266–316) hadde området tilhørt Bao'an (保安) fylke.

Song-, Ming- og Qing-dynastiene

Sung Wong Toi

Kinesisk innskrift i Ma Tau Chung, Kowloon, Hongkong. De tre store (horisontale) tegnene leses fra høyre mot venstre, tradisjonelt Sòng wáng tái, «Song-kongenes terrasse». Innskriften anses tradisjonelt som et vitne fra Yuan-dynastiet om den siste Song-keiserens besøk i området. Steinen er et fragment av en større klippe som ble ødelagt under den japanske okkupasjonen. Innskriften er bedre kjent i sin kantonesiske versjon: sung wong toi.

Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Det var først i Song-dynastiet at risdyrkende klaner bosatte seg i området — i hovedsak kantonesere. De første daterte skriftlige kildene i området med lokale spor etter det kinesiske keiserriket er fra denne tiden. En innskrift ved Fat Tong Mun i Hongkongs Nye territorier vitner om en saltinspektørs besøk i området i 1274. Blant Hongkongs store klaner er det to som har slektstavler som belegger klanenes ankomst i området under Song-dynastiet. Det finnes imidlertid ikke arkeologiske bevis på dette.

Kilder fra Song-dynastiet nevner perledykking i området. Det er funnet ovner som sannsynligvis har vært brukt som et ledd i produksjonen av jern rundt år 1300.

Området ble en del av Xin'an (新安) fylke i 1573, altså mot slutten av Ming-dynastiet (1368–1644), men det er relativt få arkeologiske funn fra denne tiden. Blant de funnene vi har, er keramikk og andre gjenstander fra Sørøst-Asia som viser at det allerede i det 15. århundre ble drevet langdistansehandel som forbandt Hongkong-området med verden utenfor det kinesiske keiserriket. Under Ming-dynastiet vokste også befolkningen, muligens i forbindelse med den lukrative røkelsesproduksjonen.

Etter at forbudet mot bosetting i kyststrøk – i kraft siden begynnelsen av Qing-dynastiet – ble opphevet i 1669, bosatte folk fra innlandet seg igjen i området. Nå grep landbruket og fremfor alt risdyrkingen om seg. Man bygget templer og landsbyer, og store vifteformede graver begynte å prege åssidene.

På et eller annet tidspunkt etablerte den kinesiske folkegruppen hoklo seg i området. De har sine røtter i Fujian-provinsen. Folkegruppen hakka har på sin side innvandret til området siden senest 1700-tallet, og har som migrantfolk og utgrupper ellers i Kina fått den minst fruktbare jorda og inntatt en lav plass på den sosiale rangstigen.

Storbritannias inntog

HMS Wellesley og en britisk skvadron seiler inn for å ta Hongkong i besittelse 1841
Britisk seilskip i Hongkong

Hongkong var kjent for utenlandske skip også før kolonitiden. Allerede i 1689 hadde Det ostindiske kompanis skip Defence besøkt øya, som siden den tid ble brukt som ankerplass. Idéen om å gjøre Hongkong til en handelsbase finnes allerede hos Det ostindiske kompanis overkargadør (supercargo) James Bradshaw i 1781. Mer konkret tok den britiske overinspektøren for handel, Lord Napier (William John Napier), til orde for at Storbritannia skulle ta Hongkong i besittelse i 1834, da kompaniets handelsmonopol tok slutt. Han ga dermed uttrykk for et ønske som ble delt av mange som var involvert på britisk side, nemlig ønsket om en base som kunne verne om britiske og europeiske handelsinteresser i Kina. Handelsmennene foretrakk Hongkong fremfor steder som Taiwan på grunn av den gode dypvannshavnen og nærheten til Guangzhou (Kanton).

Da den første opiumskrigen brøt ut i 1839, erklærte den britiske utenriksministeren Lord Palmerston sin intensjon om å ta Hongkong i besittelse, til tross for at han hadde liten tro på øyas potensial som koloni. 20. januar 1841 ble Lord Napiers etterfølger Charles Elliot og det kinesiske hoffets utsending Qishan enige om at britene skulle få Hongkong som base. Dette var et av punktene i den såkalte Chuanbi-konvensjonen, men denne ble aldri ratifisert, da den ble avvist av både London og Beijing.

I mellomtiden tok britene initiativet og okkuperte Hongkong-øya. 25. januar 1841 gikk kaptein Edward Belcher i land med en liten gruppe menn og reiste det britiske flagget på nordkysten på det stedet som siden er blitt hetende Possession Point.

Hongkong ble formelt avstått til Storbritannia for all fremtid ved Nanjingtraktatens artikkel 3, inngått 29. august 1842. Kolonien ble formelt grunnlagt ved Hongkong-charteret, publisert 5. april 1843 i form av et kongelig åpent brev (letters patent).

Under Storbritannia, 1841–1914

Te-hage i Hongkong
Te-hage i Hongkong, foto fra omkring 1880.
Av /NTB Scanpix.

I de første årene levde ikke kolonien opp til forventningene, da Kanton-handelen var sen til å ta seg opp igjen og veldig få skip losset sin last i Hongkong. Det hjelp heller ikke at kolonien var plaget av sykdom, tropiske stormer og utstrakt piratvirksomhet i omkringliggende farvann.

I denne tiden hadde frihavnen Hongkong preg av en gullgraverby; kolonien tiltrakk seg hovedsakelig mannlige leilighetsarbeidere, eventyrere og handelsmenn. Den økende kinesiske befolkningen kom gjerne fra de lavere samfunnslag og forskjellige utgrupper.

På 1850-tallet økte imidlertid aktivitetsnivået betraktelig, og kolonien fikk et oppsving. Skipsfarten til og fra California, der man hadde funnet gull, førte til at tusenvis av kinesere både i og utenfor kolonien søkte lykken i gullrushet. Her kom Hongkongs geografiske posisjon godt med — øya ble et knutepunkt for stillehavsrutene. Skipene tok også med seg te, ris, silke, foredlet opium og byggevarer. Tilbake fraktet de kvikksølv, reker, ginseng og mel. Midlene de kinesiske gullgraverne sendte hjem i form av remisser, eller tok med hjem i form av gull og sølv, ble økonomisk viktig for familiene deres hjemme i Kina og for kolonien som helhet. Hongkong var ikke lenger bare et handelsdepot; nå var det blitt et finanssenter og informasjonsknutepunkt. I 1851 nådde Hongkong en befolkning på 33 000.

Den første Peking-konvensjonen

Den første Peking-konvensjonen
Under Den første Peking-konvensjonen ble Kowloon-halvøya avstått til Storbritannia for all fremtid. Bildet forestiller undertegning av konvensjonen.

Etter den andre opiumskrigen (1858–1860) ble Kowloon-halvøya under Den første Peking-konvensjonen avstått til Storbritannia for all fremtid, men den gamle befestede byen Kowloon Walled City, setet for den kinesiske lokaladministrasjonen, forble under kinesisk overherredømme som en eksklave.

På 1860-tallet fikk Hongkong et oppsving som følge av flyktningstrømmen fra krigen mellom Taiping-tilhengerne og Qing-dynastiet: befolkningen hadde økt fra ca. 40 000 til 85 000 mellom 1853 og 1859. Oppsvinget kom ikke bare av mer arbeidskraft som følge av befolkningsøkningen, men også av mer kapital fra rike kinesiske handelsmenn som også søkte tilflukt i Hongkong.

Den økte andelen etniske kinesere i kolonien ledet etter hvert til krav om kinesisk representasjon i kolonistyret, men dette ble ikke en realitet før på 1880-tallet, da et kinesisk medlem for første gang ble oppnevnt til den lovgivende forsamlingen.

Den kinesiske befolkningen var imidlertid ikke uten institusjoner og ledelse. Den kinesiske eliten bygget opp egne institusjoner, for eksempel Tung Wah-sykehuset, som ble etablert i 1869 og åpnet i 1872. Selv om sykehuset begynte som et initiativ for å bedre de kinesiske innbyggernes helse, ble det etter hvert til en betydelig institusjon som var aktiv i alle samfunnets sfærer. Forskjellige templer og kinesiske handels- og samarbeidsforeninger er andre eksempler på kinesiske institusjoner i kolonien.

Kinesiske landsbyskoler og misjonærdrevne engelsk–kinesiske skoler eksisterte side om side. I 1862 åpnet Central School for gutter, som ble populær i den kinesiske middelklassen. En tilsvarende skole for jenter åpnet sent på 1880-tallet. I 1887 åpnet Hong Kong College of Medicine, som ble forløperen til Hongkongs universitet. Dette ble først etablert i 1912 med ca. 70 studenter fra Hongkong, Guangzhou og andre traktathavner. Kvinner ble ikke tatt opp før i 1921.

Den andre Peking-konvensjonen

I juni 1898 ble kolonien utvidet under Den andre Peking-konvensjonen, som kom i kjølvannet av de europeiske maktenes intervensjon mot bokseropprøret. Bruksretten til opplandet ovenfor Kowloon til sørbredden av Shenzhen-elven, samt det store tilstøtende øyriket, ble overdratt til Storbritannia for 99 år (kildene bruker begrepet lease, men konvensjonen nevner ingen leiesum). Den 16. april 1899 overtok Storbritannia området, som ble De nye territoriene (The New Territories). Noen av områdets storklaner organiserte væpnet motstand, men den ble raskt slått ned av britene.

De nyvunne områdene representerte et helt nytt element i kolonien. Mens Hongkong-øya hadde vært grisgrendt ved britisk overtagelse, hadde De nye territoriene en befolkning på rundt 80 000 og et areal som var tolv ganger større. Befolkningen bestod hovedsakelig av bønder og fiskere som hadde lange tradisjoner i området og tette bånd til provinsen Guangdong, som de hadde tilhørt. Dette utgjorde en kontrast til den kinesiske befolkningen i den eksisterende kolonien, som var på ca. 250 000 og som for det meste bestod av arbeidere, håndverkere og sjømenn, de fleste enslige. De nye territoriene ble i stor grad overlatt til seg selv og var ikke underlagt de samme lover og regler som Hongkong by. Som en følge av dette var de kulturelt sett mer tradisjonsbundne.

I likhet med traktathavnene ble Hongkong et sted der kinesere kom i direkte kontakt med moderniseringsprosesser: telegrafen kom i 1869, det første gassverket i 1862, og det første vannverket sto klart i 1889. Jernbaneforbindelsen fra Kowloon City til Guangzhou åpnet i 1910. En fri kinesisk presse så dagens lys i Hongkong. Utover rent nyhetsstoff og kommersielt innhold fremmet den debatt om samfunnsforhold og politikk. I Hongkong hadde unge mennesker med revolusjonære idéer en anledning til å danne forbund og legge planer for Kinas fremtid. En av disse var Sun Yat-sen, som senere ble kjent som «nasjonens far». Han hadde gått på Central School og siden studert medisin ved College of Medicine.

Den kinesiske befolkningen og forholdet til Kina

Åpning av jernbane
Fra åpningen av jernbanen i Kowloon omkring 1900. Personene som sitter foran i bildet er Li Hongzhang, visekongen av Liang-Guang (Guangxi og Guangdong) i Kina, og Hongkongs britiske guvernør Henry Blake.
Av /NTB Scanpix.

Hongkongs kinesiske befolkning og eliter var ambivalente i sitt forhold til revolusjonære krefter i Kina mot slutten av Qing-dynastiet. På den ene siden sympatiserte de med de patriotiske og antiimperialistiske ambisjonene som var i vinden: folk feiret i Hongkong da revolusjonen brøt ut i Kina i 1911, og det var ikke fritt for at noen mente at det nå var britenes tur til å oppgi Hongkong etter mandsjuenes nederlag.

På den annen side satte de pris på de ordnede og moderne forholdene under britisk styre. Ambivalensen gjenspeilet seg også i at det var mange vennskapelige forbindelser på tvers av befolkningsgruppene, til tross for gnisningene og det skjeve maktforholdet.

Den kinesiske befolkningen hadde all grunn til misnøye. Selv om størsteparten av koloniens befolkning bestod av etniske kinesere, fikk de ingen politisk representasjon før på 1880-tallet. Til da var det en britisk embetsmann, general-registraren, som hadde ansvaret for «de kinesiske anliggender» i kolonien. Kolonistyrets holdning til de kinesiske innbyggerne var preget av rasestereotypier og paternalisme. Segregasjon og diskriminering ble praktisert. Som eksempel kan nevnes at straffeutmålingen for etnisk kinesiske lovbrytere var strengere og mer brutal enn for hvite, med utstrakt bruk av fysisk avstraffelse som pisking.

De kinesiske kvarterene i Hongkong by var ekstremt overbefolket, samtidig som det ikke var noe fungerende kloakksystem i byen som helhet. Dette gjorde kolonien svært sårbar for smittsomme sykdommer, som koleraepidemien i 1883 og pestutbruddet i 1894. Slike utbrudd førte til konflikter mellom kolonimyndighetene og den kinesiske befolkningen, da myndighetene ville gå til verks med husundersøkelser og massegraver for de døde, noe som var helt uakseptabelt for en kultur som la stor vekt på korrekt bisettelse og omsorg for de dødes ånder i det hinsidige.

Mellomkrigstiden

Hongkong tok ikke direkte del i krigshandlingene i første verdenskrig, men bidro med økonomisk støtte og arbeidskraft. Den patriotiske og radikale 4. mai-bevegelsen i Kina rett etter krigen hadde derimot ringvirkninger i Hongkong, ettersom det også her kom til streiker og protester, de viktigste i 1920, 1922 og 1925–1926. Hongkong hadde nå en befolkning på over 600 000.

Mellomkrigstiden i Hongkong var preget av de kaotiske forholdene i Kina, særlig i Guangdong. Streikene i Hongkong hadde åpenbare økonomiske og sosiale årsaker — arbeiderne kjempet for mer lønn og bedre arbeidsforhold i en økonomisk vanskelig tid, og flertallet av befolkningen hadde ingen politisk representasjon. Imidlertid spilte også antikolonialisme og sosialistisk tankegods en viss rolle. Streikerne fikk støtte fra Guangzhou, særlig i tiden før den nasjonalistiske fløyen tok over Sun Yat-sens revolusjonære parti Guomindang i 1927. Kolonistyret hadde en tendens til å overreagere mot streikeaksjonene, siden de europeiske innbyggerne følte seg tallmessig sårbare og koloniherrenes forståelse for kinesiske forhold var begrenset.

I løpet av 1920- og 1930-tallet vokste det frem en turistindustri som markedsførte Hongkong som en orientens riviera. På 1930-tallet erfarte industri- og finanssektoren også en viss utvikling. Kolonien begynte å produsere batterier, lommelykter, kosmetikk og bildeler.

Kolonistyret begynte smått om senn å bidra mer til de brede befolkningslagenes velferd. På 1930-tallet bygget man ut infrastruktur og samfunnsinstitusjoner som sykehus og skoler. Det ble satt nye standarder for bygging og arbeidsmiljø, da en av de største utfordringene var overfylte bo- og arbeidsarealer, som utgjorde en vedvarende helse- og sikkerhetsrisiko.

Andre verdenskrig

Japanske soldater marsjerer inn i Hongkong
Japanske soldater marsjerer inn i Hongkong fra Fastlands-Kina, 8. desember 1941.
Britisk reokkupasjon
Britisk re-okkupasjon etter det japanske nederlaget i 1945. En japansk soldat overgir seg.
Av .

Kolonistyret så seg tvunget til en vanskelig balansegang etter hvert som Det japanske keiserriket trappet opp aggresjonen mot Kina på 1930-tallet. Det ville i praksis ikke være mulig å forsvare Hongkong mot et japansk angrep, men på den annen side sympatiserte man med Kinas vanskelige posisjon.

I september 1938 ble Hongkong erklært nøytral sone, men i praksis tolererte myndighetene både kommunistenes og nasjonalistenes anti-japanske aktivitet, inkludert transport av våpen og forsyninger til Kina via jernbanen fra Kowloon. Flyktninger fra Kina strømmet inn i kolonien.

Angrepet på Hongkong begynte 8. desember 1941, og de overlegne japanske styrkene nedkjempet forsvarerne i løpet av to uker og okkuperte kolonien. Selv om det fantes sympatisører, nøt ikke de japanske okkupasjonsmaktene bred støtte blant Hongkongs befolkning. De fleste fant en måte å avfinne seg med okkupasjonen på og ytet passiv motstand.

Hongkong var under japansk okkupasjon fra 23. desember 1941 til 15. august 1945. Kolonien var av heller liten økonomisk verdi for japanerne og av kun begrenset militær betydning. Den symbolske verdien var derimot stor, siden det var en britisk koloni. Befolkningstallet sank kraftig i løpet av andre verdenskrig — fra 1,5 millioner ved Japans invasjon til under 600 000 i 1945.

Etterkrigstid

Da kommunistene vant borgerkrigen i Kina og etablerte Folkerepublikken Kina i 1949, kom Hongkong i en vanskelig mellomstilling. Mange av spenningene mellom partene i den kinesiske borgerkrigen og den påfølgende kalde krigen kom til overflaten i Hongkong, siden det i kolonien fantes sympatisører og representanter fra alle sider. Mellom 1946 og midten av 1950-tallet kom mange kinesiske flyktninger til Hongkong, slik at befolkningen i 1949 nådde 2,5 millioner.

Kolonistyrets forhold til det kommunistiske styret på fastlandet var preget av en pragmatisme som tjente felles interesser, men var likevel turbulent som følge av spenningene og konfliktene som utspilte seg i og rundt Hongkong. En pragmatisk tilnærming lå i kortene, gitt at Hongkongs mat- og vannforsyning i stor grad var avhengig av Kina. Dessuten ville det å forsvare Hongkong mot et kinesisk angrep være en nærmest umulig oppgave. Folkerepublikken utnyttet på sin side Hongkong som en kilde til utenlandsk valuta. Avtalene som ble inngått mellom Hongkong og Kina om vanntilførsel fra Guangdong, den første i 1960, illustrerer det pragmatiske forholdet.

I løpet av 1950-tallet gikk Hongkong fra å være et rent handelsknutepunkt til å bli en viktig produsent av forbruksvarer, særlig klær og leker. Egen produksjon gikk fra å utgjøre 30 prosent av Hongkongs eksport i 1953 til 70 prosent i 1959. Den sterke industrialiseringen kom som en følge av kapitaltilførsel i form av arbeidskraft, materiell, finansiering og entreprenører. Både produksjonsmidler og foretaksvirksomhet ble flyttet til Hongkong fra Shanghai i stor skala da kommunistene strammet sitt grep om næringslivet der.

På den annen side ble Hongkong-industriens konkurransedyktighet også muliggjort av arbeidsforhold som var uregulerte og preget av utnyttelse. Korrupsjon og mafiavirksomhet var også utbredt. Under guvernør Young ble det planlagt reformer, men etterfølgeren Grantham var ikke like overbevist.

Streiker og opprør

Kolonien ble rikere, men ikke alle fikk ta del i rikdommen. I 1966 kom det til opptøyer. De ble kalt Star Ferry-opptøyene, siden de begynte med en protest mot økningen i førsteklassebillettene på fergen mellom Kowloon og Hongkong øy, men den underliggende årsaken var sosial uro, særlig blant unge mennesker som ikke så noen mulighet til å oppfylle sine ambisjoner.

I 1967 brøt det ut en streik blant arbeiderne i kunstblomstfabrikker, og dette utviklet seg til mer alvorlige opptøyer under påtrykk fra en lokal arm av det kinesiske kommunistpartiet. Streiken var ikke den første arbeidslivskonflikten det året, og forholdene ved denne fabrikken var kanskje ikke verre enn ellers i kolonien, men det betyr ikke at de umenneskelige arbeidsforholdene ikke var et legitimt klagepunkt. Aktivister med forbindelse til radikale elementer tilknyttet kommunistpartiet bidro til å eskalere situasjonen, som utartet til voldelige opptøyer med en bombekampanje. Guvernør Trench bekjempet opptøyene med relativt hard hånd. Situasjonen var usikker, siden det ikke kom klare signaler fra Kina, som befant seg midt i kulturrevolusjonen. Det gikk rykter om en kommende kinesisk invasjon, og mange flyktet fra kolonien.

Til slutt ble situasjonen roligere, dels som en følge av kolonistyrets undertrykkelse, dels som en følge av at Beijing la en demper på de mest ivrige aktivistene i Hongkong — kolonien var nemlig nyttig for de kinesiske myndighetene, og Beijing var ikke villig til å bruke militærmakt for å overta Hongkong.

Reformer

Da David Trench hadde blitt guvernør i 1964, var han innstilt på reformer, for eksempel muligheten for en valgt lovgivende forsamling. Etter opptøyene i 1967 ble dette imidlertid blankt avvist av myndighetene i London, og Hongkongs befolkning måtte nøye seg med «konsultasjon» istedenfor valg.

Etter opptøyene i 1967 innførte kolonistyret bydistriktsforvaltere (City District Officer) som en måte å bringe styret nærmere befolkningen på. Disse forvalterne skulle følge med i det som skjedde i sitt distrikt og rapportere til sine overordnede, samtidig som de representerte kolonistyret i distriktet. I sin effekt var denne reformen imidlertid mer symbolsk enn reell.

Da lord MacLehose tiltrådte guvernørstillingen i 1971, videreførte og utvidet han mange av reformene Trench hadde påbegynt, som innføringen av en obligatorisk fridag i uken i 1970. Han sørget for en massiv utbygging av kommunale boliger, nye sykehus, obligatorisk og gratis skolegang, samt fridager med lønn. Befolkningen var nå på om lag 2 millioner. Etter hvert ble de inngrodde segregasjonshindrene fjernet, og den kinesiske befolkningen kunne endelig ta større del i koloniens styre. Den første tunnelen fra Hongkong øy til Kowloon sto klar i 1972, mens bybanen (MTR – Mass Transit Railway) ble påbegynt i 1975 og sto klar sent på 1980-tallet. Kolonistyret besluttet også å utvikle De nye territoriene ved å bygge nye byer der for å avlaste den allerede tett befolkede Hongkong-øya og Kowloon.

Først i 1974 ble kinesisk et av Hongkongs offisielle språk etter press fra lokale aktivister. I realiteten forelå offentlige dokumenter kun på engelsk til langt utpå 1980-tallet.

På det kulturelle planet vokste det frem en lokal hongkongsk populærkultur som fikk innflytelse langt ut over koloniens grenser. Særlig kung fu-filmer med ikoner som Bruce Lee og Jackie Chan nådde fans verden over. Kantonesisk popmusikk ble entusiastisk mottatt i hele den kinesiskspråklige verden. Japansk populærkultur hadde også mye å si for utviklingen i Hongkong.

Tilbakeføring til Kina planlegges

1970-tallet var også vitne til en normalisering av forholdet til Folkerepublikken, som inntok Kinas plass (i stedet for Taiwan) i FNs sikkerhetsråd i 1971. Hongkong sluttet også å være kronkoloni og ble heretter regnet som et avhengig territorium under britisk styre (dependent territory). Guvernør MacLehose tok opp tilbakeføringsspørsmålet i sitt møte med den nye kinesiske lederen Deng Xiaoping i 1979. Dette var foranlediget av at Hongkongs forretningsfolk i økende grad kjente på en usikkerhet i forhold til hvilke forhold, særlig juridiske, som ville gjelde etter den traktatfestede tilbakeføringen som skulle finne sted i 1997.

Andre grunner til at Storbritannia var villig til å forhandle om dette, var at Hongkong ikke hadde noen betydelig økonomisk verdi for Storbritannia, og at det ikke ville være mulig å forsvare kolonien mot et kinesisk militærangrep. Kina på sin side ville ha Hongkong tilbake som en intakt økonomisk ressurs, og ville dermed heller forhandle i stedet for å forsøke å ta kolonien med makt.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Carroll, John M. (2007). A Concise History of Hong Kong. Lanham: Rowman & Littlefield.
  • Hayes, James (2006). The Great Difference: Hong Kong’s New Territories and Its People 1898–2004. Hongkong: Hong Kong University Press
  • Meacham, William (2009). The Archaeology of Hong Kong. Hong Kong: Hong Kong University Press.
  • Tsang, Steve (2003). A Modern History of Hong Kong. London: I. B. Tauris.
  • Wilkinson, Endymion (2022). Chinese History: A New Manual. 2 bd. Cambridge (Mass.): Harvard University East Asia Center.

Kommentarer (2)

skrev J. Y.

Denne artikkelen mangler nyere informasjon om Hongkong på 2010-tallet. Tenker særlig på rekken demonstrasjoner i Hongkong, som paraplybevegelsen og de pågående demonstrasjonene over utleveringsavtalen til Kina.

svarte Ida Scott

Hei! Takk for kommentar. Vi jobber kontinuerlig med å oppdatere artiklene våre, og jeg er enig med deg i at dette trenger en oppdatering. Den står på lista! Vennlig hilsen Ida Scott, redaksjonen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg