Vaktskifte foran statue av Sun Yat-sen i minnehallen til hans ære i Taipei, Taiwan, der han tradisjonelt regnes som landsfader. Sun er gravlagt ikke her, men i et mausoleum i Nanjing, Kina. Av . Begrenset gjenbruk

Sun Yat-sen

Faktaboks

Sun Yat-sen
孫逸仙
Sūn Zhōngshān 孫中山
Sūn Wén 孫文
Født
12. november 1866, Xiangshan, Guangdong
Død
12. mars 1925, Beijing

Sun Yat-sen

Av /KF-arkiv ※.
Sun Yat-sen sammen med sin kone Song Qingling.
Sun og Song
Av .

Artikkelstart

Sun Yat-sen var en kinesisk politiker og revolusjonsleder. Han ble Kinas første president da landet ble republikk i 1912.

Sun ble utdannet ved en anglikansk misjonsskole, Hawaii College i Honolulu, og tok medisinsk eksamen i Hongkong. Her begynte han sin revolusjonære karriere ved å stifte et hemmelig selskap med formål å styrte Qing-dynastiet. Planen mislyktes, og Sun måtte dra i landflyktighet i 1895. Han oppholdt seg blant annet i Japan og drev propaganda for sine ideer blant utvandrede kinesere. I 1905 stiftet han partiet Tongmenghui, forløperen for nasjonalistpartiet Kuomintang. Han vendte hjem etter revolusjonen i 1911, og ble valgt til president for en provisorisk republikansk regjering.

Etter Qing-dynastiets fall vek Sun plassen for Yuan Shih-kai, og ble i 1917 tvunget til å dra til Guangzhou (Kanton), der han etablerte en ny regjering. Sun Yat-sen arbeidet for en samling av Kina, men fant liten støtte hos vestmaktene. Han vendte seg derfor til sovjetregjeringen og sluttet en avtale med den i 1923. Det kinesiske kommunistpartiet ble opptatt i Kuomintang, og russerne sendte militære og politiske rådgivere.

Sun Yat-sen var nasjonalist og antiimperialist, påvirket av Vestens demokratiske ideer. Han var en idealist med evne til å vinne tilhengere, men ingen administrator. Hans politiske program bygde på tre prinsipper: nasjonalisme, folkesuverenitet og sosial velferd. Ikke bare Kuomintang, men også det kinesiske kommunistpariet, har tatt Sun Yat-sen til inntekt for seg.

Sun Yat-sen var gift med Song Qingling og gjennom henne svoger til Chiang Kai-shek.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg