Opium, utvinnes av opiumsvalmue Papaver somniferum.

Opium får man ved å snitte i de ikke helt modne kapsler. Det flyter ut en hvit melkesaft som tørker, stivner og blir brun. Massen blir skrapt varsomt av, tørket og eltet til opiumkaker. Av hver kapsel får man gjennomsnittlig 0,06 g råopium. Det må derfor risses rundt 17 000 kapsler for å få 1 kg råopium.

Opium til medisinsk bruk blir særlig produsert i Sørøst-Europa og Sør-Asia. Store mengder opium blir også produsert forskjellige andre steder i verden og benyttet som rusmiddel. Se narkotika. Opium har en karakteristisk lukt og meget bitter smak. Det finnes flere handelssorter.

Opium inneholder ca. 25 alkaloider. Det viktigste av disse er morfin, som ble oppdaget av tyskeren F. W. A. Sertürner 1806. Morfininnholdet varierer mellom 3 og 23 % i vannfritt opium. Opium brukes til fremstilling av morfin, heroin og andre opiumsalkaloider, som rusgift også ofte i form av røkeopium. Bruken av morfin og morfinlignende legemidler, f.eks. kodein med smertestillende virkning, er avtagende. Opiumsdråper anvendes til å stanse diarré, og noskapin som hostedempende legemiddel.

I Afghanistan blir 206 000 hektar jord anvendt til å dyrke opium, og landet står for ca. 90 % av verdens opiumsproduksjon (2005).

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.