opium

Opium. Når den tykke melkesaften som siver ut av snittene i den umodne fruktkapselen til opiumsvalmuen, er blitt tørr og brun, kalles den opium. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.
Lokalt produsert opium utenfor Jodhpur, India.
opium
Lisens: CC BY NC SA 3.0

Gylne triangel er navnet på et fjellområde der Myanmar, Thailand og Laos har felles grense. Hmong-folket dyrker her valmuer for fremstilling av opium og heroin. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Artikkelstart

Opium er tørket plantesaft fra opiumsvalmuen, Papaver somniferum. I opium finnes det en rekke alkaloider, de viktigste er kodein, morfin og papaverin. Opium brukes som rusmiddel i form av røykeopium, og har da omtrent samme virkning som morfin. Innen moderne farmakoterapi har ikke opium lenger noen praktisk anvendelse.

Faktaboks

Uttale
ˈopium
Etymologi
latin og gresk ‘valmuesaft’

Framstilling

Man utvinner opium ved å snitte i ikke helt modne kapsler fra opiumsvalmuen. Det flyter ut en hvit melkesaft som tørker, stivner og blir brun. Massen blir skrapt varsomt av, tørket og eltet til opiumkaker. Av hver kapsel får man gjennomsnittlig 0,06 gram råopium. Det må derfor risses rundt 17 000 kapsler for å få ett kilogram råopium.

Opium til medisinsk bruk blir særlig produsert i Tyrkia, India og Australia. Store mengder opium blir også produsert forskjellige andre steder i verden og benyttet som rusmiddel. Opium har en karakteristisk lukt og meget bitter smak. Det finnes flere handelssorter.

Bruk

Opium inneholder om lag 25 alkaloider. Det viktigste av disse er morfin, som ble oppdaget i 1806 av den tyske farmasøyten Friedrich Wilhelm Adam Sertürner (1783–1841). Morfininnholdet varierer mellom 3 og 23 prosent i vannfritt opium.

Opium brukes til fremstilling av morfin, heroin og andre opiumsalkaloider, som rusgift også ofte i form av røykeopium. Bruken av morfin og morfinlignende legemidler, for eksempel kodein med smertestillende virkning, er avtakende. Opiumsdråper brukes til å stanse diaré, og noskapin som hostedempende legemiddel.

Opiumsproduksjon

Det foregår ulovlig opiumsproduksjon i minst 50 land, inkludert enkelte europeiske land, men det er særlig Afghanistan, Myanmar og Mexico som har stor produksjon. Det anslås at disse tre landene alene står for 97 prosent av verdensproduksjonen. Afghanistan har lenge vært den største produsenten, med et samlet kvantum som utgjør over 80 prosent av den totale produksjonen. Den samlede opiumsproduksjonen i verden har variert betydelig fra ett år til et annet, men har hatt en klart stigende trend.

Effektivisering og innovasjoner i produksjonen, sammen med en betydelig økning i arealet som benyttes til opiumsdyrking, har bidratt til at den samlede opiumsproduksjonen økte fram til 2017. Produksjonen i 2018 og 2019 var noe redusert og stabiliserte seg på rundt 7600 tonn.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg