opium

Lokalt produsert opium utenfor Jodhpur, India.
opium av . CC BY NC SA 3.0

Opium. Når den tykke melkesaften som siver ut av snittene i den umodne fruktkapselen til opiumsvalmuen, er blitt tørr og brun, kalles den opium. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Opium av /NTB Scanpix ※. Gjengitt med tillatelse

Opium, utvinnes av opiumsvalmue Papaver somniferum.

Faktaboks

Uttale
ˈopium
Etymologi
latin og gresk ‘valmuesaft’

Opium får man ved å snitte i de ikke helt modne kapsler. Det flyter ut en hvit melkesaft som tørker, stivner og blir brun. Massen blir skrapt varsomt av, tørket og eltet til opiumkaker. Av hver kapsel får man gjennomsnittlig 0,06 g råopium. Det må derfor risses rundt 17 000 kapsler for å få 1 kg råopium.

Opium til medisinsk bruk blir særlig produsert i Sørøst-Europa og Sør-Asia. Store mengder opium blir også produsert forskjellige andre steder i verden og benyttet som rusmiddel. Se narkotika. Opium har en karakteristisk lukt og meget bitter smak. Det finnes flere handelssorter.

Opium inneholder ca. 25 alkaloider. Det viktigste av disse er morfin, som ble oppdaget av tyskeren F. W. A. Sertürner 1806. Morfininnholdet varierer mellom 3 og 23 % i vannfritt opium. Opium brukes til fremstilling av morfin, heroin og andre opiumsalkaloider, som rusgift også ofte i form av røkeopium. Bruken av morfin og morfinlignende legemidler, f.eks. kodein med smertestillende virkning, er avtagende. Opiumsdråper anvendes til å stanse diarré, og noskapin som hostedempende legemiddel.

Opiumsproduksjon

I Afghanistan blir 206 000 hektar jord anvendt til å dyrke opium, og landet står for ca. 90 % av verdens opiumsproduksjon (2005).

Videre lesning

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg