Sauer (Ovis) er en slekt av partåede klovdyr i oksefamilien. Alle villsauer hører hjemme på den nordlige halvkule.

Fra geitene, som de står meget nær, skiller sauene seg ut ved sine tverr-riflede, trekantede og mer eller mindre tett spiralsnodde horn. Hos hunnene er hornene mindre enn hos hannene, eller de kan mangle helt. Sauebukken (hannen) har ikke geitebukkens skjegg og ramme lukt.

I Europa finnes bare én vill saueart: muflon (Ovis musimon) på Korsika og Sardinia; den er også den minste nålevende villsau.

I Asia finnes, ved siden av muflon, også vestasiatisk muflon (Ovis orientalis), fra det sørvestlige Asia, med underarten urial eller steppesau (Ovis orientalis vignei), som foruten ved Kaspiske hav finnes på høyslettene i Tibet. Videre finnes argalisauen (Ovis ammon), som også lever i Tibets og Mellom-Asias høyfjell, og som er den største av alle nålevende villsauer. Snøsau (Ovis nivicola) lever i det nordøstlige Sibir.

Den nordamerikanske tykkhornsauen (Ovis canadensis) har vært særlig sterkt beskattet av jegere og er derfor på det nærmeste utryddet utenfor de mest utilgjengelige strøk i Rocky Mountains. I Nord-Amerika finnes også tynnhornsau (Ovis dalli).

Mankesauen (Ammotragus lervia), fra Atlasfjellene, og blåsau, også kalt bharal eller nahor (Pseudois nayaur), fra fjellstrøkene i India, Tibet og Mongolia, danner overgangsformer mellom sauer og geiter og lar seg ikke pare med noen av disse slektene.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.