sauer

Muflon (Ovis musimon).

.
Lisens: Begrenset gjenbruk

Artikkelstart

Sauer (Ovis) er en slekt av partåede klovdyr i oksefamilien. Alle villsauer hører hjemme på den nordlige halvkule.

Faktaboks

Også kjent som

Ovis (vitenskapelig slektsnavn)

Fra geitene, som de står meget nær, skiller sauene seg ut ved sine tverr-riflede, trekantede og mer eller mindre tett spiralsnodde horn. Hos hunnene er hornene mindre enn hos hannene, eller de kan mangle helt. Sauebukken (hannen) har ikke geitebukkens skjegg og ramme lukt.

Villsauer

I Europa finnes bare én vill saueart: muflon (Ovis musimon) på Korsika og Sardinia; den er også den minste nålevende villsau.

I Asia finnes, ved siden av muflon, også vestasiatisk muflon (Ovis orientalis), fra det sørvestlige Asia, med underarten urial eller steppesau (Ovis orientalis vignei), som foruten ved Kaspiske hav finnes på høyslettene i Tibet. Videre finnes argalisauen (Ovis ammon), som også lever i Tibets og Mellom-Asias høyfjell, og som er den største av alle nålevende villsauer. Snøsau (Ovis nivicola) lever i det nordøstlige Sibir.

Den nordamerikanske tykkhornsauen (Ovis canadensis) har vært særlig sterkt beskattet av jegere og er derfor på det nærmeste utryddet utenfor de mest utilgjengelige strøk i Rocky Mountains. I Nord-Amerika finnes også tynnhornsau (Ovis dalli).

Mankesauen (Ammotragus lervia), fra Atlasfjellene, og blåsau, også kalt bharal eller nahor (Pseudois nayaur), fra fjellstrøkene i India, Tibet og Mongolia, danner overgangsformer mellom sauer og geiter og lar seg ikke pare med noen av disse slektene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg