metanol
Molekylmodell av metanol. Grå kuler står for karbonatomer, hvite kuler for hydrogenatomer og røde kuler for oksygenatomer. Strekene står for kjemiske bindinger.
metanol
Lisens: CC BY SA 3.0
Metanol
Metanol er en fargeløs, lettantennelig og svært giftig væske. Den kalles også metylalkohol eller tresprit. Metanol er et godt løsemiddel og brukes av den grunn mye i kjemisk industri og i teknikken for øvrig.
Av /Flickr.
Lisens: CC BY NC 2.0
metanol
Strukturformel for metanol
metanol
Lisens: CC BY SA 3.0

Metanol er en fargeløs, lettantennelig og svært giftig væske. Den kalles også metylalkohol eller tresprit.

Faktaboks

Uttale
metanˈol
Også kjent som

tresprit

Metanol er den enklest oppbygde alkoholen. Den er blandbar med vann i alle forhold og har en lukt som ligner på etanol (vanlig sprit). Når metanol oksideres, dannes først formaldehyd, siden maursyre, så karbondioksid og vann. Metanol finnes i naturen i enkelte planteoljer bundet som ester.

Den kjemiske formelen for metanol er CH3OH. Kokepunktet er 64,8 grader celsius (°C), smeltepunktet er −97,6 °C og massetettheten (densiteten) er 0,796 gram per kubikkcentimeter (g/cm3).

Fremstilling

Tidligere fremstilte man metanol ved tørrdestillasjon av tre, og det er her navnet tresprit kommer fra.

Nå fremstilles den utelukkende syntetisk og hovedsakelig etter to metoder:

  1. Hydrogenering av karbonmonoksid under høyt trykk i nærvær av katalysatorer («metanolsyntesen»).
  2. Partiell oksidasjon av hydrokarboner fra naturgass.

I Norge fremstilles metanol etter den andre metoden ved metanolfabrikken på Tjeldbergodden i Møre og Romsdal.

Anvendelse

Metanol er et godt løsemiddel og brukes av den grunn mye i kjemisk industri og i teknikken for øvrig. Videre brukes den i organisk syntetisk industri som råstoff til fremstilling av en rekke metylforbindelser, organiske fargestoffer og formaldehyd.

Det er også interesse for metanol som energibærer, blant annet med tanke på anvendelse i forbrenningsmotorer.

Giftighet

Metanol virker berusende og er meget giftig. Farlig dose er 7–8 gram, dødelig dose er 30–50 gram.

Metanol forbrenner bare ufullstendig i organismen, det dannes metanal (formaldehyd) og metansyre (maursyre) som fører til acidose. Blodets evne til å oppta oksygen nedsettes, og øyets netthinne, som er særlig påvirkelig av oksygenmangel, skades ofte først.

Etter forbigående rustilstand er det gjerne et intervall på cirka ett døgn før nye symptomer inntrer i form av hodepine, brekninger, magesmerter og sterk tørst. Blindhet er en hyppig komplikasjon av metanolforgiftning.

Forgiftning kan skyldes inntagelse av uren etanol (alminnelig alkohol), men som regel skyldes det inntagelse av frysevæsker og andre væsker som ofte inneholder betydelige mengder metanol.

Metanolforgiftning kan behandles med vanlig alkohol (etanol) som forsinker forbrenningen av metanol. For å motvirke acidosen behandler man med syrenøytraliserende midler som for eksempel natriumhydrogenkarbonat (natron).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (2)

skrev Birger Nordvi

Savner informasjon om smeltepunkt for metanol.

svarte Anne Eilertsen

Det er nå lagt inn (–97,6 °C). :)

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg