Datong

Buddha fra Yungang-grottene.

Artikkelstart

Datong, by i Kina i provinsen Shanxi, på vestre bredd av Yu-elva, 250 km nord for provinshovedstaden Taiyuan. Byen har 1 532 000 innbyggere (FN, 2015).

Faktaboks

Uttale
datəŋ
Også kjent som

大同市

Datong er et økonomisk senter for det nordlige Shanxi og et knutepunkt for BeijingBaotou-jernbanen og Shanxi-jernbanen. I nærheten ligger av et av de viktigste steinkullfeltene i Kina, noe som har ført til betydelig luftforurensning. Mesteparten av kullet føres med jernbane til havnebyen Qinhuangdao, hvor det skipes til det kullfattige Sør-Kina eller til utlandet. Resten av kullet brukes til produksjon av strøm som blant annet eksporteres til Beijing og Tianjin. Rundt byen utvinnes også kobber, jernmalm, grafitt og bauxitt. Datong har for øvrig en betydelig industri med produksjon av blant annet sement, lokomotiver og gruvemaskiner.

En rekke utenlandske firmaer har investert i ulike industriforetak. Byen har samtidig beholdt sin stilling som et viktig senter for handel med jordbruksvarer, huder og ull fra Indre Mongolia og fjernere steppeområder.

Historie

Yungang-grottene 16 km vest for byen består av 252 grotter spredt over en strekning på 1 km med til sammen 51 000 statuer. De ble lagd i det femte og sjette århundret evt. og står i likhet med den kinesiske mur – som går rett utenfor byen – på UNESCOs Liste over verdens kultur- og naturarv.

Datong var hovedstad for det nordlige Wei-dynastiet (386–493), og var i senere perioder et viktig anlegg i det kinesiske forsvaret mot mongolene. Byens moderne vekst skyldes byggingen av jernbanen til Beijing og Tianjin i 1917.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg