Raps. Arbeid på en rapsåker i Kina.

Corel. Begrenset gjenbruk

Raps, plante i korsblomstfamilien med tykke, blåduggede, glatte blad og glatt stengel, nær beslektet med kålrot; gammel kulturplante. Frøet er rikt på fett, ca. 40 %, og protein (ca. 23 %). Både høst- og vårformer dyrkes som oljevekster, i Norge bare vårraps og bare på Sørlandet, i Rogaland og omkring Oslofjorden. Høstraps dyrkes så langt nord som Danmark og Sør-Sverige. Raps er Europas viktigste oljevekst (se rapsolje). Alt rapsfrø som dyrkes i Norge, brukes som kraftfôrtilsetning. Spesielle sorter av høstraps (fôrraps) er vanlig som grønnfôr- og silovekst. Raps er trolig oppstått ved spontan krysning av rybs og kål, og i rapsforedlingen fremstilles den ofte syntetisk av disse to arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om artikkelen? Skriv her, så får du svar fra fagansvarlig eller redaktør.

Du må være logget inn for å kommentere.