Artikkelstart
Raps er en plante i korsblomstfamilien med tykke, blåduggede, glatte blad og glatt stengel og gule blomster. Raps er nær beslektet med kålrot og er en gammel kulturplante. Den ble dyrket i India allerede 4000 år før vår tidsregning.
Brassica napus, raps. Foto fra: Holmgårde, Hobro, Jylland, Danmark
Raps. Arbeid på en rapsåker i Kina.
Raps er en plante i korsblomstfamilien med tykke, blåduggede, glatte blad og glatt stengel og gule blomster. Raps er nær beslektet med kålrot og er en gammel kulturplante. Den ble dyrket i India allerede 4000 år før vår tidsregning.
Både høst- og vårformer dyrkes som oljevekster. I Norge dyrkes både vårraps og høstraps. Tidligere var vårraps dominerende, men de senere år har dyrkningen av høstsådd raps blitt viktigere. Hoveddyrkingsområdet for raps er på Østlandet. I resten av Europa er høstsådd raps nesten helt enerådende. Raps er et utmerket vekst i et vekstskifte med korn.
Raps er Europas viktigste oljevekst (se rapsolje), og er verdens tredje viktigste vegetabilske olje etter soya og palmeolje. Frøene inneholder opp mot 50 prosent fett som brukes til matolje og biodrivstoff. Oljekakene er proteinrike og brukes til kraftfôr.
Raps oppsto trolig som en allopolyploid ved en krysning av rybs og kål, med påfølgende fordobling av genomet. I rapsforedlingen fremstilles den ofte syntetisk fra disse to artene.
Brassica napus, raps. Foto fra: Stevns
Brassica napus, raps. Foto fra: Vosnæs, Løgten, Jylland, Danmark
Brassica napus ssp. napus, raps. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Brassica napus, raps. Foto fra: Stevns
Brassica napus, raps. Foto fra: Djursland
Brassica napus, raps. Foto fra: Stevns
Brassica napus, raps. Foto fra: Djursland
Brassica napus, raps. Foto fra: Stevns
Brassica napus, raps. Foto fra: Kværkeby, Midtsjælland, Danmark
Brassica napus ssp. napus, raps. Foto fra: Hobro, Jylland, Danmark
Brassica napus, raps. Foto fra: Stevns
Brassica napus ssp. napus, raps. Foto fra: Stenskov Huse, Besser, Samsø, Danmark
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.