Raps, plante i korsblomstfamilien med tykke, blåduggede, glatte blad og glatt stengel, nær beslektet med kålrot; gammel kulturplante. Frøet er rikt på fett, ca. 40 %, og protein (ca. 23 %). Både høst- og vårformer dyrkes som oljevekster, i Norge bare vårraps og bare på Sørlandet, i Rogaland og omkring Oslofjorden. Høstraps dyrkes så langt nord som Danmark og Sør-Sverige. Raps er Europas viktigste oljevekst (se rapsolje). Alt rapsfrø som dyrkes i Norge, brukes som kraftfôrtilsetning. Spesielle sorter av høstraps (fôrraps) er vanlig som grønnfôr- og silovekst. Raps er trolig oppstått ved spontan krysning av rybs og kål, og i rapsforedlingen fremstilles den ofte syntetisk av disse to arter.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.