Faktaboks

Lanzhou
兰州市
Uttale
landʒou
Lanzhou
Av .
Lisens: CC BY 2.0

Lanzhou er hovedstad i provinsen Gansu, i Kina. Den ligger ved øvre Huangelva, 1550 moh. Byen har 2 723 000 innbyggere (FN, 2015).

Lanzhou er et gammelt handelssenter og utgangspunkt for ferdselen gjennom Sentral-Asia. Byens betydning som kommunikasjons- og forsyningssenter har økt siden midten av 1900-tallet, med byggingen av Longhaibanen (1953) og jernbanen til Beijing via Baotou i Indre Mongolia, og senere baneforlengelser til Ürümqi i Xinjiang og Golmud i Qinghai.

Siden 1949 har Lanzhou blitt bygd ut til et betydelig industrisenter, delvis basert på rike forekomster av kull og kobber i omegnen. Industrien omfatter ull- og lærvarefabrikker og produksjon av sement, metaller, kjemikalier, jernbaneutstyr og utstyr til oljeindustrien. Videre finnes et stort oljeraffineri, som forsynes med olje via rørledning fra oljefeltene ved Yumen, petrokjemisk industri og anlegg for anriking av uran. Lanzhou er sete for universitet (1909) og en rekke institusjoner for forskning og høyere utdannelse, og byen er et sentrum for studier av kjernefysikk og Kinas utvikling av atomenergi og rakettvåpen.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg