Luoyang, by i Kina i provinsen Henan. Luoyang ligger ved Luo-elva, 25 km sør for utløpet i Huang-elva cirka 100 km vest for provinshovedstaden Zhengzhou. Byen har 2 015 000 innbyggere (FN, 2015), og er et vei- og jernbaneknutepunkt ved den viktige Lunghai-banen. Industrien omfatter blant annet produksjon av traktorer og landbruksmaskiner, og foredling av bomull som dyrkes i omegnen.

Byen er en av landets historiske keiserlige hovedsteder og har mange store templer og gravmæler, blant annet Baimasi («Den hvite hests tempel»), Kinas aller første buddhistiske tempel (58–76 evt.), og Longmengrottene som med tusenvis av Buddha-statuer står på UNESCOs Liste over verdens natur- og kulturarv.

Luoyang ble grunnlagt for over 3000 år siden i området som regnes som fødestedet for den kinesiske sivilisasjonen. Byen var hovedstad for:

Industrien ble bygd opp etter 1949, blant annet med Kinas første traktorfabrikk. Som følge av den storstilte industriutbyggingen økte folketallet fra 171 000 i 1953 til cirka 500 000 i 1957.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.