Barbados ble uavhengig 1966 og er en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Den britiske monark er statsoverhode og er representert på Barbados ved en generalguvernør. Denne utnevner statsminister og regjering. Utøvende makt ligger hos regjeringen. Regjeringen er ansvarlig overfor den lovgivende forsamling, parlamentet, som består av et senat og et forsamlingshus (House of Assembly). Senatet har 21 medlemmer, alle utnevnte. Forsamlingshuset har 30 medlemmer valgt i allmenne valg for fem år fra enkeltpersonskretser. Stemmerettsalderen er 18 år.

Landets politikk domineres av to partier – Barbados Labour Party, BLP, og Democratic Labour Party, DLP. Ved valget i januar 2008 fikk DLP 52,5 % av stemmene og vant 20 av de 30 plassene i forsamlingshuset. Det er en viss uro i det politiske liv knyttet til økonomiske problemer, korrupsjon, økende kriminalitet og noen interessetvister i forhold til andre karibiske stater (og USA). Styresettet som sådant må likevel sies å være relativt stabilt, og landet har i noen grad bygd ut velferdsordninger.

Barbados er inndelt i 11 lokalenheter. De administreres av sentralregjeringen.

Domstolsvesenet omfatter magistratretter og en høyeste domsmyndighet bestående av en øverste rett og en appellrett. Fra 2005 er Den karibiske domstol (Caribbean Court of Justice), som holder til i Port of Spain, Trinidad, øverste appellinstans.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.