Det politiske system i Barbados

Parlamentsbygningen i Bridgetown står oppført på UNESCOs verdensarvliste.
Av /flickr.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Barbados er en parlamentarisk-demokratisk enhetsstat. Landets statsoverhode er en britiske monarken.

Forfatning og politisk system

Barbados ble uavhengig av Storbritannia i 1966. Den britiske monarken er statsoverhode og er representert på Barbados ved en generalguvernør. Denne utnevner statsminister og regjering. Utøvende makt ligger hos regjeringen. Regjeringen er ansvarlig overfor den lovgivende forsamlingen, parlamentet, som består av et senat og et forsamlingshus (House of Assembly). Senatet har 21 medlemmer, alle utnevnte av generalguvernøren. Forsamlingshuset har 30 medlemmer valgt i allmenne valg for fem år fra enkeltpersonskretser. Stemmerettsalderen er 18 år.

Landets politikk domineres av to partier – Barbados Labour Party, BLP, og Democratic Labour Party, DLP. Det er en viss uro i det politiske livet knyttet til økonomiske problemer, korrupsjon, økende kriminalitet og noen interessetvister i forholdet til andre karibiske stater (og USA). Styresettet som sådant må likevel sies å være relativt stabilt, og landet har i noen grad bygd ut velferdsordninger.

Administrativt er Barbados inndelt i 11 lokalenheter. De administreres av sentralregjeringen.

Rettsvesen

Domstolsvesenet omfatter magistratretter og en høyeste domsmyndighet bestående av en øverste rett og en appellrett. Fra 2005 er Den karibiske domstol (Caribbean Court of Justice), som holder til i Port of Spain, Trinidad, øverste appellinstans.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg