Økonomi og næringsliv på Barbados

En av Barbados’ mange fine sandstrender, Sam Lords’ Castle Beach. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Cruiseskip ligger ved havnen i Bridgetown. I 2003 ble det vedtatt en utbyggingsplan for havnen. Planen inkluderer byggingen av en ny sukkerterminal og en ny kai for cruiseskip. Cruiseskipene brakte i 2002 over en halv million turister til Barbados. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /NTB Scanpix ※.

Barbados er blant Karibias mest velstående stater. Landets økonomi har tradisjonelt vært basert på sukkerproduksjon, men fra første del av 1970-årene overtok turismen som viktigste inntektskilde. Turismen står for mer enn halvparten av landets inntekter, og hvert år besøkes Barbados av langt flere turister enn det er lokale innbyggere. Tjenesteytende næringer sysselsatte i 2001 76 % av yrkesbefolkningen og bidrog med ca. 80 % av BNP. Finanssektoren med såkalt oppshore banking har fått økende betydning. Både sukkerindustrien og turismen er sesongpreget og det er til tider stor arbeidsløshet og mange barbader drar utenlands etter arbeid.

Det aller meste av jordbruksarealet nyttes til sukkerrør. Sukkerproduksjonen har gått tilbake i de senere år, blant annet som følge av redusert etterspørsel på verdensmarkedet. Myndighetene har derfor stimulert til dyrking av andre vekster, blant annet bomull (Gossypium barbadense) og tropiske frukter. Ellers dyrkes mais, søtpoteter, gulrøtter, yamsrøtter og andre grønnsaker, hovedsakelig til lokalt forbruk. Primærnæringene sysselsatte 4,2 % av yrkesbefolkningen i 2001, og stod samme år for 4,7 % av bruttonasjonalproduktet.

Industrien omfatter fremstilling av rom, sukkerfabrikker samt produksjon av kjemikalier, plast- og gummivarer, tekstiler, elektroniske komponenter og sigaretter. Industrien sysselsatte 2001 ca. 20 % av yrkesbefolkningen og bidrog med ca. 17 % til BNP. Det utvinnes også noe råolje og naturgass.

Utenrikshandel

Viktigste eksportvarer er sukker, melasse og rom, kjemikalier, elektroniske komponenter og klær. Importen omfatter maskiner og transportutstyr, matvarer og oljeprodukter. Viktigste handelspartnere er USA, Storbritannia og andre Caricom-land, særlig Trinidad og Tobago.

Samferdsel

Tett veinett. Bridgetown har dypvannshavn og er eneste havneby av betydning. Internasjonal lufthavn (Seawell) ved sørspissen av øya, 18 km fra hovedstaden.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg