nesle

Nesle. Arten stornesle.

.
Lisens: Begrenset gjenbruk
Stornesle på Søndre Sandøy, Hvaler.
Stornesle: blomsterstand. Langs Alnaelva i Oslo.

Urtica dioica, linesle. Foto fra: Tystrup Bavelse

Artikkelstart

Nesle, ofte kalt brennesle, er en planteslekt i neslefamilien. Planten har motsatte, grovtaggede blader og grønne, uanselige blomster i knipper fra bladhjørnene. Stengel og blad har brennhår som sprøyter ut en giftig væske når den skjøre, glassaktige spissen brytes av.

Faktaboks

Etymologi
av nett, fordi planten tidligere ble brukt til fremstilling av nett
Også kjent som
populært kalt brennesle Urtica

Planteslekten består av 50 arter, derav to i Norge: stornesle, Urtica dioica, og smånesle, Urtica urens.

Beskrivelse

Stornesle, Urtica dioica, har særskilte hann- og hunnplanter. Den er flerårig og har opprette blomsterstander. Smånesle, Urtica urens, er en lysegrønn, ettårig ugressplante med eggrunde blad, hann- og hunnblomster på samme plante i hengende blomstersamlinger.

Utbredelse

Mens stornesle er vanlig over hele landet, finnes smånesle mest i gartnerier og kjøkkenhager. Begge krever sterkt nitrogenholdig jord og finnes derfor gjerne ved uthus, stornesle også på ulendte steder i utmark og under hellere, der sauer og geiter holder til. Den har meget seig og sterk bast.

Bruk

Unge skudd og blad av stornesle blir brukt til neslekål og neslesuppe. Den ble i folkemedisinen brukt som middel mot revmatisme. De syke kroppsdelene ble gnidd med blad. De underjordiske stenglene har vært brukt til gulfarging. De tynne, sterke bastfibrene ble i eldre tid anvendt til fremstilling av nettelduk, lette halstørklær og til armbesetninger.

I folkemedisinen var neslen kjent som et middel mot mange sykdommer. I Hardanger ble avkoket brukt mot utvendig kløe og hundebitt, rota mot tannverk, og pulverisert til strøpulver på sår. Innvendig ble avkoket tatt for brystverk, astma, hoste og flere sykdommer.

Historie

Smånesle er kjent fra langt tilbake i historien. Albertus Magnus (1192–1280) oppgir at den brenner sterkere enn stornesle. Fruktene av smånesle er funnet i Osebergskipet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (1)

skrev Andreas Bu

Gjør oppmerksom på at Urtica dioica konsekvent kalles «linesle» i bildetekstene. Den har fått navnet «stornesle» hos artsdatabanken, og det navnet brukes også i artikkelen forøvrig.

Det opplyses også at fibrene av stornesle ble brukt for å fremstille nettelduk. En forfatter hevder at det ble produsert av Boehmeria nivea, ikke stornesle. (Hoffmann, Marta (1991). Fra fiber til tøy. Landbruksforlaget. s. 16. ISBN 8252914519.)

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg