Urtica dioica

Urtica dioica, linesle. Foto fra: Hostrup grusgrav, Hobro, Jylland, Danmark

Neslefamilien er en plantefamilie innen klassen tofrøbladede planter og består av urter, busker, lianer og trær. Familien har nærmest verdensomspennende utbredelse. Den omfatter flere arter som brukes til utvinning av plantefibre. I Norge vokser blant annet brennesle.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Urticaceae

Beskrivelse

Bladene er spredtstilte eller motsatte. Noen arter har brennhår på bladene. Blomstene er oftest enkjønnede med enkelt, fribladet blomsterdekke bestående av fire blomsterdekkblad. Hannblomstene har oftest fire pollenbærere som sitter bøyd inn i blomsterknoppene. Når blomsterknoppene spretter elastisk opp, fyker pollenet ut. Hunnblomstenes fruktknute består av ett fruktblad. Frukten er en nøtt eller steinfrukt.

Utbredelse

Familien omfatter omkring 1500 arter i 53 slekter. Den er utbredt overalt i tempererte og tropiske strøk. I Norge vokser stornesle og smånesle som tilhører nesleslekten. Begge kalles i daglig tale brennesle, en betegnelse som også brukes spesifikt om en av underartene til stornesle. I tillegg vokser blidnesle og amerikablidnesle som begge er innført.

Systematikk

Neslefamilien tilhører roseordenen og er nærmest beslektet med morbærfamilien. Neslefamilien omfatter også den tropiske treslekten Cecropia, som tidligere ble betraktet som en egen familie, Cecropiaceae.

Bruk

Pourouma cecropiifolia
Regnskogstreet Pourouma cecropiifolia, "Amazonas tredrue" har frukt med smak og utseende som minner om drue og blader som ligner bladene av Cecropia

Flere arter, deriblant stornesle og kinagress gir plantefibrer av høy kvalitet. Av kinagress utvinnes rami som er de lengste og blant de sterkeste av alle plantefibrer. De brukes til produksjon av tekstiler og tauverk. Skuddene av flere arter i slektene Girardinia, Laportea og Urtica (nesle) brukes i matlaging, og noen arter som treet Pourouma cecropiifolia, har spiselig frukt. Familien inneholder også vanlige stueplanter som husfred og flere arter av Pilea.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Urticaceae
Artsdatabanken-ID
103533
GBIF-ID
6639

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg