Jute
Jute er etter bomull den mest brukte vegetabilske fibren.
Jute
Av /Shutterstock.

Vegetabilske fibre er fibre fra planter som tas i bruk til tekstilfibre. Fibrene består hovedsakelig av cellulose som dannes gjennom fotosyntese og består av langstrakte, døde planteceller.

Faktaboks

Uttale
vegetabˈilske fibrer
Også kjent som
plantefibre, cellulosefibre

Et viktig skille i bruken av vegetabilske fibre er hvorvidt de anvendes slik de er (naturfibre) eller gjennom kjemiske og mekaniske prosesser omskapes til regenererte fibre (for eksempel viskose). Regenererte fibre er altså kunstfibre basert på naturlige materialer.

Egenskaper

Bomullfrukt
En høstingsklar bomullsfrukt, "cotton boll".
Bomullfrukt
Av /CSIRO.
Lisens: CC BY 3.0

Vegetabilske fibre er biologisk nedbrytbare. De tar opp mye fuktighet, tar lett fyr og brenner lett.

Typer og produksjon

Kokosnøtt
Vegetabilske fibre kan blant annet hentes fra plantens frukt, som kokos.
Kokosnøtt
Av /Shutterstock.

Den mest brukte vegetabilske fibren er bomull og deretter jute. Med rundt 26 millioner tonn hadde bomull en markedsandel på omtrent 24 prosent av den globale fiberproduksjonen i 2020.

Bomull består, i likhet med myrull og kapok, av fibre fra hårene på plantens frø. Plantefibre finnes også i plantenes stengel (jute, lin, nesle), blader (sisal), eller frukt (kokos). Regenererte fibre kan også lages av trær, for eksempel bambus, og av avfall fra mat og bomullsproduksjon.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad og Tobiasson, Tone Skårdal (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen
  • Søm: materialkunnskap (1995): Oslo: Yrkeslitteratur as

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg