Rami
Tauverk av rami.
Rami
Av /Shutterstock.

Rami er bastfibre fra stengelen av planten Boehmeria nivea eller Boehmeria tenacissima, også kjent som kinagress, som brukes som tekstilfibre.

Faktaboks

Etymologi

fra malayisk rami 'plante'

Også kjent som

kinagress

Som andre plantefibre består rami av cellulose. Forkortelsen for fibre av rami er RA.

Planten er i slekt med nesle, men har ikke hår som brenner, slik som nesle har. Den er viltvoksende i Øst-Asia og dyrkes blant annet i Kina, Japan, India og Indonesia og Russland samt flere land i Afrika.

Egenskaper

Fibrene er meget sterke og lange, oftest 10–20 cm, av og til 25 cm. De er vanskelig å utvinne og har derfor begrenset bruk til tross for mange gode bruksegenskaper. Produksjonen av rami er lav.

Fibrene er hvite, glatte og regelmessige, lette å farge, lysbestandige og har en varig glans. Fiberen absorberer mye fuktighet. Egenskapene ligner mye på nesle.

Bruk

De lange fibrene kan brukes til fine og slitesterke tekstiler som dekketøy, remmer og bånd, men rami brukes stort sett til andre produkter enn klær og innredningstekstiler, slik som tauverk og hyssing. Det finnes også møbelstoff og tepper laget av rami. Kortere fiber brukes til fremstilling av papir og pengesedler.

Rami brukes mye i blandinger med andre fiber. I historisk materiale er det vanskelig å se hvilken plante som er brukt, og det er derfor mye vi ikke vet om den historiske bruken av rami.

Bærekraft

Rami er som andre plantefiber fornybar og nedbrytbar. Rami og andre naturfibre kan derfor potensielt bidra til minimering av den store spredningen av mikroplast som bruk av syntetiske fibre bidrar med.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Klepp, Ingun Grimstad og Tobiasson, Tone Skårdal (2020): Lettkledd. Velkledd med lite miljøbelastning. Oslo: Solumbokvennen
  • Franck, Robert R (2005): Bast and Other Plant Fibres. Woodhead Publishing Series in Textiles Cambridge: Elsevier Science & Technology
  • Morton W E and Hearle J W (2008): Physical Properties of textile fibres. Manchester: The Textile Insitute.

Faktaboks

rami

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg