Urtica dioica

Urtica dioica, stornesle. Foto fra: Hostrup grusgrav, Hobro, Jylland, Danmark

Stornesle er en flerårig urt i neslefamilien med tre underarter i Norge: brennesle, skognesle og linesle.

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Urtica dioica
Rødlistestatus i Norge
LC – Livskraftig
Global rødlistestatus
LC – Livskraftig

Beskrivelse

Stornesle blir mellom 50–200 centimeter høy. Den har krypende jordstengel og motsatte blader med brennhår. Bladene er spisstannete og lansett- eller smalt hjerteformede. Plantene er særbo (hann- og hunnplanter). Blomstene er små og vindpollinerte. Arten er vertsplante for flere sommerfuglarter, deriblant neslesommerfugl, dagpåfugløye og admiral.

Bruk

Fibre fra stornesle brukes til tekstiler, se nesle. Planten brukes også som mat. Som mat minner planten om spinat, men den har mer rik og karakteristisk smak. Unge blader og skudd kan brukes i suppe og stuing. Bladene kan også tørkes og brukes som smakstilsetning i brød, gryteretter og sauser, eller i urtesalt. Både forvelling og tørking uskadeliggjør brennhårene.

Brennesle er svært næringsrik og inneholder rikelig med protein, karoten, C-vitamin og mineraler som jern, fosfor, magnesium, mangan, sink og silisium samt sporstoffer.

Innen folkemedisinen har brennesle blitt brukt blant annet som vanndrivende middel og mot reumatiske lidelser og skallethet.

I tillegg finnes smånesle, som er mye mindre og har rundere blader. Den kan brukes på samme måte som vanlig brennesle til mat.

Stornesle er utbredt i tempererte strøk i Eurasia og Nordvest-Afrika. I Norge vokser den på næringsrik, fuktig grunn over det meste av landet.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

Vitenskapelig navn
Urtica dioica
Artsdatabanken-ID
103538
GBIF-ID
7960979

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg