Anna Colbjørnsdatter ble født i Sørum, var halvsøster av Hans og Peder Colbjørnsen og gift med sogneprest til Norderhov, Jonas Ramus.

Anna er omtalt i det rike og delvis usikre tradisjonsstoffet som knytter seg til en begivenhet i 1716 under Den store nordiske krig. En svensk hæravdeling på ca. 500 mann, ledet av oberst Löwen, var på vei for å innta Kongsberg og sølvverket og skulle deretter angripe den norske hæren ved Lier. Svenskene tok kvarter på Norderhov prestegård kvelden den 28. mars 1716, og skal ha blitt så godt bevertet at de følte seg trygge. Samtidig skal Anna Colbjørnsdatter i hemmelighet ha sendt melding til en norsk hæravdeling på ca. 200 mann, som befant seg i nærheten ved Stein gård i Hole. Svenskene ble overrumplet, 40 av dem falt og oberst Löwen sammen med 130 mann ble tatt til fange.

Denne episoden svekket til en viss grad det svenske angrepet mot den norske hovedstyrken, som var forlagt ved Gjellebekk i Lier. Derfor kan det sies at Anna Colbjørnsdatters opptreden kanskje har bidratt til at Karl 12. måtte gi opp sitt omringningsforsøk av Oslo i 1716.

Anna Colbjørnsdatter skal etter tradisjonen være begravet under Norderhov kirke. Episoden minnes årlig ved Grenaderløpet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

9. august 2011 skrev Anne Marit Godal

Redaksjonen har fått spørsmål om kor mange barnebarn Colbjørnsdatter hadde. Opplysningar om dette i utdjupingsartiklen frå Norsk biografisk leksikon ser ikkje ut til å stemme heilt overeins med opplysningar i Wikipedia.Det er fint om denne typen spørsmål blir stilt i dette kommentarfeltet, slik at den fagansvarlege kan få høve til å svare. Elles har forfattar av NBL-artiklen, Geir Helgen, ei god litteraturliste med kjelder der ein kan sjekke vidare.Anne Marit Godal

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.