Brunbjørn (Ursus arctor) er Europas største rovpattedyr.

Lisens: CC BY 2.0

Bjørner er en familie av rovpattedyr. Den består av åtte arter som er utbredt over store deler av verden. I Norge finnes brunbjørn, som ofte bare kalles bjørn, på fastlandet og isbjørnSvalbard.

Faktaboks

Beskrevet av
Fischer de Waldheim, 1817

Beskrivelse

Panda er en bjørneart som lever i Kina, og som i all hovedsak lever av plantekost. De kan bruke opp til 14 timer av døgnet på å spise.
.
Lisens: CC BY 2.0

Alle bjørner har lignende kroppsbygning med kraftig kropp, kort hale og kraftige lemmer. Hodet er avlangt med små ører. Størrelsen varierer mye mellom artene og et voksent individ kan veie fra 25 til over 800 kg. Hannene kan være mer enn dobbelt så store som hunnene av samme art. Bjørner har fem rette tær med lange klør som ikke kan trekkes inn. De går med hele fotsålen i bakken (sålegjenger).

Levevis

Generelt er bjørner altetende (omnivorer) med en diett som inkluderer både planter, sopp og ulike dyr etter hva som er i sesong. Unntakene er panda som er spesialisert til å leve av bambus, og isbjørn som har sel som sitt viktigste byttedyr.

Utbredelse

Bjørnefamilien har stor geografisk utbredelse som inkluderer Arktis, Asia, Europa, Nord-Amerika og Sør-Amerika.

Arter i bjørnefamilien

Art
Bjørn, brunbjørn (Ursus arctor)
Svartbjørn, baribal (Ursus americanus)
Kragebjørn, blåbjørn (Ursus thibetanus)
Isbjørn (Ursus maritimus)
Leppebjørn (Melursus ursinus)
Malayabjørn, biruang (Helarctos malayanus)
Brillebjørn, andesbjørn (Tremarctos ornatus)
Panda, bambusbjørn, stor panda (Ailuropoda melaneuca)

Grizzlybjørn og kodiakbjørn er ikke egne arter, men underarter av brunbjørn som lever i Nord-Amerika. Disse blir større enn brunbjørnene i Europa og Asia. De nærmeste slektingene bjørnene har blant andre rovpattedyr er seler og mårlignende dyr.

Les mer i Store norske leksikon

Faktaboks

bjørner
Ursidae
Artsdatabanken-ID
48036
GBIF-ID
9681

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg