lisensfelling

Artikkelstart

Lisensfelling er såkalt «skademotivert felling» av et bestemt antall individer av en viltart. Lisensfelling er ikke jakt motivert ut fra å høste fra naturen, men felling motivert ut fra behovet for å redusere skader.

Faktaboks

Også kjent som

lisensjakt

Lisensfelling brukes i forbindelse med skadeforebygging fra en del rovvilt som jerv og ulv. Miljøforvaltningen kan med utgangspunkt i denne forskriften fastsette en kvote og et område for lisensfelling på jerv og ulv. Jakten må ikke true bestandens overlevelse. Det kreves at jegeren har en personlig lisens for å kunne delta i lisensfelling. Lisensfelling krever ikke grunneiers tillatelse.

Lovhjemmel

Lisensfelling har hjemmel i naturmangfoldlovens paragraf 18. Bestemmelsene er spesifisert i Rovviltforskriften (se rovviltforvaltning).

Krav til jegeren

Det kreves at jegeren er registrert som lisensjeger i Jegerregisteret for å kunne delta. Registreringen skjer i Jegerregisteret for hver enkelt rovviltart det enkelte jaktår. Det betyr at registreringen må gjentas ved nytt jaktår eller om man ønsker å jakte på andre rovviltarter enn de som først ble registrert. Registreringen er gratis.

For å kunne bli registrert som lisensjeger må man:

  1. være fylt 18 år
  2. ha betalt jegeravgift for det aktuelle jaktåret
  3. ha overholdt rapporteringsplikten i henhold til forskrift 18. mars 2005 om forvaltning av rovvilt

Kvittering fra registreringen som lisensjeger i Jegerregisteret skal medbringes under felling (eller fellingsforsøk). Lisensjegere som jakter med rifle skal ha med dokumentasjon på gyldig skyteprøve under felling.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg