Forstyrrelser i følelseslivet forekommer ved nesten alle psykiske lidelser. De ytrer seg ofte ved skifting i affektens og stemningens kvantitet og kvalitet; man finner alle varianter fra fullstendig forflatning til sykelig overdreven følsomhet.
Med følelsesmessig kontakt forstås evne til innlevelse i og interesse for ens medmennesker. Dårlig kontakt kan bunne i tilbakeholdenhet, at man ikke vil eller kan uttrykke følelser, i forflatning eller en viss tomhet i følelseslivet. Man skiller mellom overfølsomhet og ufølsomhet. Sistnevnte form kjennetegnes ved manglende mottakelighet for følelsesinntrykk, som likegladhet (apati) og følelsesløshet eller følelseskulde.
Følelseslivet kan også være labilt, på grunn av affektens korte varighet og at man lett lar seg avlede. Affektlabilitet betyr hurtig veksling i affekter, dette i motsetning til stemningslabilitet, som antyder skiftning i mer kompliserte følelser. Et annet aspekt ved følelseslivet er at motstridende følelser kan være til stede samtidig. Dette kan gjelde følelser overfor en bestemt person, men også overfor en idé eller handling. Det alminnelige uttrykk for dette er ambivalens. Ambivalensen betraktes som sykelig når følelsene som strider mot hverandre, fortsetter å eksistere ved siden av hverandre uten at en av dem får overtaket. Dette er ledsaget av psykisk spenning.
En person regnes som følelsesfattig eller følelseskald når det er tydelig mangel på moralsk følelse og sympatifølelse. Også i følelseslivets tredje komponent, stemningene, kan det forekomme tendens til ensidige utslag som tar preg av et nervøst personlighetstrekk:
1. Overstrømmende munter stemning (eufori), oppstemt gledesfølelse og følelse av for stor egenverdi (hypomani).
2. Tungsindig trykket stemning (depresjon).
3. Vedvarende spenning og angst, ofte forbundet med smerter og kroppslige plager.
4. Misstemning (dysfori), misfornøyd, irritabel grunnstemning.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.