Tillit i et handlingsperspektiv, dreier seg om at man mer eller mindre bevisst stoler på andre for å få ting gjort. Dette kan være dagligdagse handlinger som å spise, ta medisiner, jobbe, leve sammen med noen, passere folk på gaten og så videre.
Den tyske sosiologen Niklas Luhmann (1927-1998) skrev at tillit «forenkler kompleksiteten». I det ligger det at med stor nok tillit til for eksempel bussjåførene og busselskapet, trenger ingen å undersøke sjåførens ferdigheter eller dagsform for hver busstur. Man sjekker heller ikke om bremsene og styringssystemet på bussen er i orden. Ved å ha tillit oppleves verden mer enkel og oversiktlig og det gjør det mulig å få utført handlinger.
Tillit forenkler kompleksiteten på den måten at man lar være å bekymre oss over ting. Det sparer en del bryderi og gjør det mulig å reise med buss, kjøpe mat og å oppholde seg sammen med andre mennesker.
Luhmann hevder også at mistillit forenkler kompleksiteten. Ved å ha oppfatninger om at personer, politiske partier og så videre er upålitelige gjør man tilværelsen mer oversiktlig og forenklet.
Kommentarer
Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.
Du må være logget inn for å kommentere.