Fullført profesjonsstudium i psykologi, som gir tittelen cand. psychol. (candidatus psychologiae), er lagt til grunn for den offentlige godkjenning som psykolog i Norge. Det er foretatt en europeisk samordning av kravene til autorisasjon som psykolog, Europsy-diplomet, som de enkelte land kan slutte seg til. Dette setter krav om en femårig psykologutdannelse på universitetsnivå og to års klinisk praksis. Kravene til Europsy-diplom samsvarer i store trekk med den norske psykologutdanningen, men norske psykologer må ha tilleggspraksis for å kunne godkjennes. Annen utdanning, som mastergrad i psykologi ved et universitet som gir klinisk utdanning, godkjennes i unntakstilfeller.
Profesjonsstudiet ble, under betegnelsen embetsstudium, innført ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet, Universitetet i Oslo, ved lov av 29. juni 1956, til avløsning av eksamen i psykologi etter lov av 21. mai 1948. Psykologiske profesjonsutdannelser er siden også etablert ved universitetene i Bergen (1968), Tromsø (1991) og Trondheim (1995). Alle universitetene i Norge tar opp studenter direkte fra videregående skole. Profesjonsstudiet i psykologi omfatter teoretisk skolering og praksistjeneste, og avsluttes med en hovedoppgave. Samlet studietid er seks år.
Profesjonsstudiet i psykologi må skilles fra masterstudiet i psykologi, som er et femårig utdanningsløp. Alle universitetene i Norge tilbyr også masterløpet. Det har de siste årene vært diskusjon om berettigelsen av dette skillet.
Kommentarer
Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.
Du må være logget inn for å kommentere.