Kroppstemperatur, temperaturen i de indre delene av menneske- og dyreorganismer. Temperaturen i huden og i strukturer like under denne kan være betydelig lavere enn i de indre kroppsdelene. Etter kroppstemperaturens art skjelner man mellom to typer dyr: de vekselvarme (poikiloterme) eller kaldblodige, og de likevarme (homoioterme) eller varmblodige. De første har en kroppstemperatur som veksler med omgivelsenes temperatur og som er lik eller bare litt høyere enn denne. De likevarme dyrene opprettholder en kroppstemperatur som er nær konstant og uavhengig av omgivelsenes temperatur.

Varme utvikles ved de forskjellige stoffskifteprosessene som skjer i legemet, bl.a. i stor grad ved de kjemiske og mekaniske forandringer som finner sted under muskelarbeid. Varmeavgivelsen, som hos mennesket for størstedelen finner sted gjennom huden, skjer ved stråling, ledning og fordampning. Se for øvrig temperaturregulering.

Kroppstemperaturen er en funksjon av kroppens varmeproduksjon og avgivelsen av varme til omgivelsene. De likevarme dyrenes evne til å holde kroppstemperaturen konstant skyldes at så vel deres varmeproduksjon som deres varmeavgivelse er regulert i et nøye samspill. Reguleringen styres fra et område i hjernedelen hypothalamus. Området er følsomt for små forandringer i blodets temperatur.

Kroppstemperaturen er noe forskjellig hos de ulike pattedyr, men ligger hos de fleste et sted mellom 36 og 39 °C. Hos fugler er den noe høyere, mellom 40 og 43–44 °C.

Ved hibernering eller vintersøvn, som noen likevarme dyr gjennomfører i den kalde årstiden, settes kroppstemperaturen markert ned.

Hos mennesket er kroppstemperaturen, målt i endetarmen, normalt ca. 37 °C; noen tiendedeler av en grad høyere om kvelden og noen tiendedeler lavere om morgenen. Under hardt muskelarbeid kan kroppstemperaturen stige til ca. 39 °C. Ved feber søker de regulerende områder i hjernen å holde kroppstemperaturen på et høyere nivå enn normalt. Kroppstemperaturen kan da ligge på over 41 °C. Hos bedøvede mennesker kan kroppstemperaturen forbigående senkes til noe under 30 °C. Dette gjøres ved en del kirurgiske inngrep hvor man ønsker å holde stoffskiftet i organer som hjertet og hjernen så lavt som mulig.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.