Kroppstemperatur er temperaturen i de indre delene av menneske- og dyreorganismer.

Temperaturen i huden og i strukturer like under, kan være betydelig lavere enn i de indre kroppsdelene.

Ulik temperaturstyring

Etter kroppstemperaturens art skiller man mellom to typer dyr: de vekselvarme (ektoterme, poikiloterme) eller kaldblodige, og de likevarme (endoterme, homoioterme) eller varmblodige. De første har en kroppstemperatur som veksler med omgivelsenes temperatur og som er lik eller bare litt høyere enn denne. De likevarme dyrene opprettholder en kroppstemperatur som er nær konstant og uavhengig av omgivelsenes temperatur.

Prosess

Varme utvikles ved de forskjellige stoffskifteprosessene som skjer i legemet, blant annet i stor grad ved de kjemiske og mekaniske forandringer som finner sted under muskelarbeid. Varmeavgivelsen, som hos mennesket hovedsakelig finner sted gjennom huden, skjer ved stråling, ledning og fordampning.

Kroppstemperaturen er en funksjon av kroppens varmeproduksjon og avgivelsen av varme til omgivelsene, altså gjennom aktiv temperaturregulering. De likevarme dyrenes evne til å holde kroppstemperaturen konstant skyldes at deres varmeproduksjon samt deres varmeavgivelse er nøye regulert i et detaljstyrt samspill. Reguleringen styres fra et område i hjernedelen hypothalamus. Dette området er følsomt for små forandringer i blodets temperatur.

Ulike kroppstemperaturer

Kroppstemperaturen er noe forskjellig hos ulike pattedyr, men ligger hos de fleste et sted mellom 36 og 39 °C. Hos fugler er den noe høyere, mellom 40 og 43–44 °C.

Ved hibernering eller vintersøvn, som noen likevarme dyr gjennomfører i den kalde årstiden, settes kroppstemperaturen markert ned på grunn av spesielle ytre forhold.

Hos mennesket

Hos mennesket er kroppstemperaturen, målt i endetarmen, normalt omtrent 37 °C; noen tiendedeler av en grad høyere om kvelden og noen tiendedeler lavere om morgenen. Under hardt muskelarbeid kan kroppstemperaturen stige til omtrent 39 °C. Ved feber forsøker de regulerende områder i hjernen å holde kroppstemperaturen på et høyere nivå enn normalt. Kroppstemperaturen kan da ligge på over 41 °C.

Hos bedøvede mennesker kan kroppstemperaturen forbigående senkes til noe under 30 °C (hypotermi). Dette gjøres ved en del kirurgiske inngrep hvor man ønsker å holde stoffskiftet i organer som hjertet og hjernen så lavt som mulig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg